Šport
97 ogledov

Slovenski odbojkarji z odliko

odbojka, alen pajenk, tine urnaut CEV
Slovenski odbojkarji so zmagali vseh deset tekem predtekmovanja v skupini B in sedaj čakajo žreb za polfinale evropske lige.

Slovenski odbojkarji so z zmago v drugi tekmi proti Grkom in skupno deseto z odliko končali predtekmovalni del evropske lige. Osvojili so prvo mesto v skupini B in 13. ter 14. avgusta jih v poljskem Walbrzychu čaka sklepni turnir lige. Njihov tekmec v polfinalu bo znan po ponedeljkovem žrebu.

Selektor slovenske reprezentance Andrea Giani je začetno postavo v primerjavi s prvo tekmo spremenil; namesto Klemna Čebulja in Uroša Pavlovića sta zaigrala Alen Šket in Jan Kozamernik. Selektor grške vrste Sotirios Drikos pa je, nenadejano, na klopi pustil najučinkovitejšega igralca na sobotni tekmi Apostolosa Armenakisa.

Gostje so zaigrali s polno močjo, na kar so bili slovenski fantje pripravljeni in uvodne minute prvega niza so potekale v izenačeni igri. Rezultat je bil večkrat poravnan, pred drugim tehničnim odmorom so se slovenski odbojkarji odlepili za tri točke in na odmor odšli s prednostjo dveh. Pri rezultatu 18:16 je v igro vstopil Armenakis in po njegovih neugodnih začetnih udarcih in ob slabem sprejemu so gostje dosegli preobrat z vodstvom 19:18.

Toda sledil je nov zasuk z vodstvom Slovencev 22:21, za povišanje vodstva je z blokom poskrbel Alen Pajenk, zatem pa se je eden od grških odbojkarjev znašel v mreži in domači so povedli 24:21. Menelaos Kokkinakis je v nadaljevanju z dvema točkama znižal prednost na 24:23, nato pa je Nikolaos Palentzas žogo poslal v out.

Kljub zmagi tretjega niza, Grki Slovencev niso mogli ustaviti 

Tudi drugi niz je mineval v izenačeni igri, ekipi sta si privoščili tudi nekaj napak. Do prvega tehničnega odmora, ki se je končal z vodstvom domačih 8:7, sta tudi zgrešili vsaka po dva začetna udarca. Pri 8:8 so gostje izničili prednost gostiteljev, po napakah domačih nato povedli z 12:9 in Giani je vzel polminutni odmor.

Grki so tri točke prednosti obdržali do rezultata 14:11, ko so Šket, Pajenk in Vinčič s tremi akcijami poskrbeli za izenačenje. Po vodstvu 18:17 je začetne udarce začel izvajati Mitja Gasparini. Njegovi topovski udarci so sejali zmedo na drugi strani mreže in kot bi mignil, je bilo 23:18, pri 24:20 pa je korektor dosegel še zmagovito točko za vodstvo 2:0 v nizih.

Gasparinijevi začetni udarci so tudi v uvodnih minutah tretjega niza spravljali v jezo Grke, ki pa so se po vodstvu domačih s 4:2 vrnili v igro in ob prvem tehničnem odmoru vodili 8:6. Dobro je igral zlasti Georgios Tzioumakas, ki je imel največ zaslug, da so Grki povedli 13:9 in prisilil Gianija, da je vzel polminutni odmor. Pri 14:9 je namesto Dejana Vinčiča v igro vstopil Grega Ropret, pri 17:13 pa namesto Gasparinija Jan Pokeršnik, pri 20:16 pa sta se v igro vrnila Vinčič in Gasparini. Slednji je spet potrdil, da ima sijajne začetne udarce in ob učinkovitem Šketu je bil najzaslužnejši, da so se Slovenci Grkom približali na točko (20:19) in pri 21:21 izenačili. V končnici so domači naredili dve napaki, pri drugi, po kateri so niz dobili Grki, so se hudovali tudi nad sodniško odločitvijo, a ta je ni spremenil.

Opogumljeni z osvojenim nizom so Grki v nadaljevanju zaigrali kot prerojeni in ob bledi predstavi Slovencev povedli z 8:2. Toda Slovenci so se kmalu otresli pritiska in prednost tekmeca je začela kopneti. S točko Šketa, dvema blokoma Vinčiča in asom Urnauta so se gostom približali na točko (12:11), pri 14:14 pa rezultat izenačili. Ko so domači v končnici povedli 23:20 in 24:22, se Grki niso predali in rezultat izenačili na 24:24, nato zapravili začetni udarec in za njim še napad in Slovenci so se veselili dobljenega niza in zmage 3:1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.