Šport
9 ogledov

Dvojni slovenski uspeh

Peter Prevc Planica 2015
1/6
EPA
Pred zadnjima dvema posamičnima tekmama je imel Peter Prevc 94 točk zaostanka za Severinom Freundom, tokrat pa ga je zanesljivo ugnal. Po prvi seriji je namreč vodil, drugi je bil Jurij Tepeš. Oba sta mesti zadržala tudi po drugem poletu. Freund je bil četrti.

Že pred prvo posamično tekmo na prenovljeni planiški velikanki, ki jo je odprla trojica slovenskih orlov, je bil dosežen nov rekord naprave. Avstrijec Michael Hayböck je v poskusni seriji namreč poletel in pristal pri 241,5 metrih. Odlična sta bila znova tudi največja domača aduta. Peter Prevc je skočil 232,5 metra, Jurij Tepeš pa je bil še daljši za pet metrov.

Odličen znak za ekipno tekmo

Med slovensko trojico je bil najdaljši s 195,5 metra Anže Lanišek, kaj kmalu pa je kot prvi izjemno poletel (še) aktualni zmagovalec svetovnega pokala Kamil Stoch. Poljak je doskočil pri 228,5 metrih in nato dolgo vodil. 

Ob skromni formi v zadnjem času je zelo solidno poletel Robert Kranjec (204,5 m), svoj nov osebni rekord pa je postavil Anže Semenič (229,5), ki se je s številko 14 zavihtel na takrat drugo mesto. Sledil je skok Hayböcka, ki bi lahko še enkrat postavil rekord letalnice, a je tokrat pri 242 metrih z rokami podrsal po tleh. Zanesljivo sta s v finalno serijo prebila tudi Nejc Dežman, nov najboljši osebni dosežek je popravil na 218,5 metra, in Jernej Damjan, ki je poletel do znamke 212 metra.

Dvojno slovensko vodstvo ...

Stocha je s prvega mesta izrinil šele Stefan Kraft. Tretji v skupnem seštevku je poletel do 240 metrov in prepričljivo prevzel vodstvo. A nato ga je z izjemnim slogom, z nižjega zaletišča in z 223 metri prehitel Tepeš. Ob njegovem vodstvu se je kot predzadnji po strmini skakalnice pognal Prevc in ob navdušenju številnih navijačev poletel do neverjetnih 248,5 metra. Slovenski šampion je zanesljivo dobil tudi dvoboj s Severinom Freundom. Ta je pristal "že" pri 223 metrih in tako zasedel četrto mesto.

Šesterica Slovencev si je zagotovila nastop v drugi seriji, kot prvi pa se je s tekmeci pomeril po prvem poletu 23. Kranjec. Ta je v drugo poletel do 222 metrov in prevzel vodstvo. Med tistimi, ki so zaostali za njim je bil tudi Damjan (210,5 m). V izjemno težkih pogojih je nato precej mest izgubil Dežman (191,5 m).

Tik pred nastopom zadnje deseterice je letečega Kranjca z vrha spodnesel šele Norvežan Johann Andre Forfang. Med oba se je z novim odličnim poletom nato uvrstil Semenič (212 m), ki je tako le potrdil svojo najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Kasneje je najprej povedel Hayböck (225 m), nato zimzeleni Noriaki Kasai (229,5 m), še meter in pol daljši polet pa je uspel Freundu in si tako zagotovil vsaj četrto mesto.

... in dvojna zmaga

Kot prvi je Nemca premagal Kraft (238,5 m), nato pa tudi Tepeš, ki je z 233 metri le za desetinko ugnal Avstrijca. Povsem enako daljavo kot reprezentančni kolega je zabeležil še Prevc, prednost iz prve serije pa mu je omogočila zanesljivo zmago, že šesto v njegovi karieri. Skupni zaostanek za Freundom je Prevc zmanjšal na 44 točk. Če bi oba ponovila rezultat tudi na zadnji tekmi, bi slovenski orel osvojil tudi naslov zmagovalca v svetovnem pokalu. Za drugi polet je Prevc dobil kar pet dvajsetic.

Semenič je bil na koncu deseti, Kranjec 11., Damjan 16. in Dežman 26.

Svetovni pokal, Planica:



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.