Šport
50 ogledov

Slovenski orli potrdili vlogo favoritov

Planica 2015
1/6
Anže Petkovšek
Ekipna tekma smučarjev skakalcev v Planici je bila predzadnje dejanje skakalne sezone svetovnega pokala 2014/15. Slovenski orli so upravičili vlogo favoritov in prepričljivo zmagali.

Trener slovenskih skakalcev Goran Janus je po petkovi tekmi določil, da bo nastopila najboljša četverica s tekme. Glavna aduta sta Peter Prevc in Jurij Tepeš, ki sta v petek osvojila prvo in drugo mesto, priložnost pa bosta dobila še Anže Semenič in Robert Kranjec.

Glede na petkove dosežke so Slovenci prvi favoriti, saj niso imeli le prvega in drugega s Prevcem in Tepešem, ampak med enajstimi kar štiri tekmovalce. Po dva skakalca so imeli v deseterici Avstrijci in Norvežani. A Prevc je pred tekmo opozarjal: "za zmago bo potrebnih osem dobrih skokov."

V poskusni seriji so številni gledalci videli pet poletov preko 230 metrov, najdaljši je bil Stefan Kraft, ki je doskočil pri 240 metrih. Dva metra krajši je bil Kamil Stoch, Tepeš je skočil 232, Michael Hayböck 231,5, Prevc pa 230 metrov.

Slovenija le enkrat za Avstrijo

Tepeš je že v prvem poizkusu znova poletel do 237,5 metra, to daljavo je dosegel že v četrtek in petek, in Slovenijo popeljal v prepričljivo vodstvo. Kraft je nato Avstrijo popeljal le na 5,6 točke zaostanka, že tretji Norvežani pa so po prvi seriji za Slovenci zaostajali za več kot 27 točk.

Semenič je kot drugi Slovenec dosegel 216 metrov, za devet metrov in pol pa ga je nato premagal v Planici izjemni Hayböck. Ta je popeljal avstrijsko ekipo v vodstvo za 9,9 točke. A to se je spremenilo že po poletih Kranjca in Manuela Fettnerja. Kranjec je poletel do 225 metrov, Avstrijec pa je bil krajši za kar 21 metrov. Slovenija je povedla za nekaj več kot 10 točk.

Ob vse večjih težavah z vetrom in počasnejšo smučino na skakalnici je Prevc s poletom 218 metrov le še povečal slovensko prednost. Gregor Schlierenzauer, ki je nastopil takoj za njim, je pristal že pri 195,5 metra, razlika pa je v korist slovenskih orlov znašala 43,4 točke. Tretji Norvežani so zaostajali že za nekaj več kot 64 točk.

Finalna serija je bila nato odpovedana. "Bolje ne gre, druga tekma in druga zmaga. Fantje so bili izjemni," je takoj po tekmi dejal glavni slovenski trener Goran Janus.

Svetovni pokal, Planica, poleti, ekipno:



Komentarjev 5
  • Papaja Popi 16:30 21.marec 2015.

    BRAVO NAŠI LETALCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Janez_53 13:35 21.marec 2015.

    Vse čestitke našim in kritika TV hiši, da ni za minuto podaljšala prenosa najbolj svečanega trenutka - igranje slovenske himne v čast zmagovalcem!

  • marabunta 11:45 21.marec 2015.

    pa je uspelo....BRAVOOO !!