Slovenija
59 ogledov

Slovenski policisti opozarjajo na pomanjkanje opreme

policija Žurnal24 main
Sindikat policistov Slovenije delodajalca opozarja na pomanjkljivo varovalno opremo pri obravnavah beguncev. Ministrstvo odgovarja, da zadeve ažurno spremljajo.

Na podlagi poizvedbe sindikata policistov smo prejeli odgovor delodajalca glede na problematiko beguncev, s katerimi se že soočajo države na našem območju,” piše na spletni strani Sindikata policistov Slovenije.

Izpostavljajo, da je v primeru izbruha bolezni varovalna oprema slovenskih policistov precej pomanjkljiva in pri tem izpostavijo predvsem število kombinezonov za enkratno uporabo (261) in obrazne zaščitne maske, ki jih je na voljo le 38.

Ministrstvo odgovarja, da so že sprovedli več javnih naročil za nakup dodatne opreme in da bo sledila dobava v “razumnem roku”.

V Makedoniji srbečica

Ministrstvo za notranje zadeve Sindikatu policistov Slovenije odgovarja tudi, da ažurno spremlja objave Nacionalnega inštituta zajavno zdravje v povezavi z nalezljivimi boleznimi, ki jih lahko pričakujemo z gibanjem migracijskih tokov preko naše države.

Pri tem se trenutno ne beleži nobenih posebnih obvestil, prav tako ni zasledili objav na spletnih straneh Inštituta za javno zdravje Srbije in Hrvaškega zavoda zajavno zdravstvo, kjer se problematika migrantov že odvija,” je še zapisal Gregor Novak, ki je pri policiji zadolžen za stike s sindikati.

Navedel je še objave nekaterih medijev, da so v Makedoniji zaznali posamezne primer okužb zaposlenih na vlaku, ki so se okužili z garjami oziroma srbečico, ki naj bi jo dobili zaradi tesnega stika z begunci.

Okužba se širi predvsem s tesnim telesnim stikom, po dolgotrajnem držanju za roke, spanju v isti postelji ali spolnem stiku. Prenos s priložnostnim dotikom, kot je rokovanje ali objem običajno ne predstavlja nevarnosti za okužbo,” miri Novak.

Izpostavlja pa še, da v kolikor bi se pojavil sum, da bi obstajala možnost, da bi se tovrstne okužbe zaradi prihoda migrantov začele pojavljati tudi v Sloveniji, da bodo pravočasno seznanili vse javne uslužbence in predpisali ukrepe za zajezitev okužb. 

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 14
  • dd 11:42 31.avgust 2015.

    Na žalost je takšnih primerov veliko.

  • Avatar praufo
    praufo 16:10 29.avgust 2015.

    SŽ, kaj je to, a misliš železnice. Pa to je neuporabno. Vlaki ne vozijo, pač pa nadomestni avtobusi. Pozabi, tukaj ni nobene elegance.

  • lukaz 15:50 29.avgust 2015.

    Ker bodo v nasprotnem primeru vsak po svoje neorganizirano tavali po Sloveniji in se bodo recimo v Ljubljani začelu ustvarjati ''kampi'', kjer bodo spali.S tem pa bodo imeli delo policisti, redarji, komunalna podjetja, ...To pa bo državo stalo ...prikaži večo veliko več kot pa organizacija prevoza.Da ne omenjam preostalih problemov povezanih s tem, kar je delno tudi omenjeno v zgornjem članku.