Šport
193 ogledov

Slovenski rekord v potapljanju sedaj 106 metrov

pod morjem Shutterstock
Slovenski potapljač Jure Daić se je v pripravah na izboljšanje svetovnega rekorda v starogrški disciplini skandalopetra v Rogoznici na Hrvaškem potopil 106 metrov globoko in s tem postavil slovenski rekord v potapljanju na vdih s spremenljivo obtežitvijo.

Pri tej disciplini se potapljač z enim samim vdihom potopi na globino s pomočjo dodatnih uteži ali sani, na površino pa mora priplavati sam z lastno močjo. V soboto bo Jure Daić skušal izboljšati svetovni rekord v skandalopetri, ta je zaenkrat v lasti Nemca Andreasa Güldnerja, ki je mejnik postavil na 112 metrih globine.

Brez maske in plavuti

Pri tekmovalnem skandelopetra potapljanju je naloga potapljača čim globlji potop in varna vrnitev na površino in to le s pomočjo lastnega vdihnjenega zraka, kamna, ki ga potegne v globino, ter pomočnika, ki ga s pomočjo vrvi povleče nazaj na površino. Zaradi ohranjanja tradicionalnega načina potapljanja potapljaču ni dovoljena uporaba sodobne potapljaške opreme, kot so maska, plavuti ali potapljaška obleka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.