Magazin > Film & Glasba & TV
62 ogledov

Slovenski režiser po premieri umrl

Primož Bebler SNG Nova Gorica
Sinoči je po premieri njegove zadnje režijske stvaritve Srečanje umrl umetniški vodja in režiser Primož Bebler.

Primož Bebler ima za seboj bogato ustvarjalno pot, saj je v gledališču delal 37 let, od tega polovico kot umetniški vodja v slovenskih gledališčih – v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, Primorskem dramskem gledališču oziroma SNG Nova Gorica, nato v Slovenskem stalnem gledališču Trst, vrsto let pa je oblikoval tudi program in produkcijo Primorskega poletnega festivala.
 
Njegovo delo v gledališču je zaznamovala popolna predanost, pretanjen in z izkušnjami izostren občutek za izbiro repertoarja in njegovo uresničevanje z  združljivo in skladno umetniško ekipo posamezne uprizoritve, radovednost in inovativnost tudi v iskanju alternativnih prostorov za uprizoritve ter težnja po odpiranju v mednarodni prostor in hkrati posluh za okolje, v katerem gledališče deluje. Njegova maksima je bila nepopustljivo vztrajanje pri visoki umetniški ravni gledališča oziroma ozaveščenost o umetniškem poslanstvu gledališča ter v tem duhu upiranje njegovi banalizaciji in komercializaciji. Kot umetniški vodja in kot režiser je delavnost in ustvarjalnost vselej pričakoval in zahteval tudi od svojih sodelavcev. Ob tem se je vseskozi zavedal, da je umetniška stvaritev v svoji biti rezultat ljubezni in predanosti, ne prisile, zato se je trudil, da je igralcem in drugim umetniškim sodelavcem zagotovil kar najboljše pogoje za njihovo kreativnost, jim ponujal izzive in številne priložnosti ter jih pri njihovem delu spodbujal, so v sporočilu za javnost zapisali pri SNG Nova Gorica in dodali: "Primoževo srce je živelo za gledališče, v naših srcih bo živel naprej.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.