Šport
25 ogledov

Nedotakljivi Jacobsen, 12. mesto Hvale

peter prevc
1/16
EPA
Zmagovalec uvodne preizkušnje 61. novoletne turneje v Oberstdorfu je Norvežan Anders Jacobsen, ki je za več kot enajst točk premagal drugouvrščenega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja. Slovenci smo imeli v finalu dva predstavnika; Jaka Hvala je zasedel 12. mesto, Peter Prevc pa 18.

Norvežan Anders Jacobsen (308,6 točke) je zmagovalec uvodne tekme 61. novoletne turneje v smučarskih skokih v Oberstdorfu. Najbolj se mu je približal lanski zmagovalec turneje Avstrijec Gregor Schlierenzauer (297), tretji je bil Nemec Severin Freund (290,8). Najboljši Slovenec je bil Jaka Hvala (266,7), ki je v finalu napredoval na 13. mesto.

Medtem ko je Hvala, ki si je finale danes priskakal kot srečni poraženec v dvoboju s Poljakom Kamilom Stochom, v drugi seriji prikazal odličen skok in pridobil devet mest, pa se Petru Prevcu (259,8 točke), ki je bil po prvi seriji 16., finalni nastop ni najbolje posrečil, tako da je prvo od štirih tekem turneje končal na 19. mestu.

"V prvi seriji sem že pri spuščanju z zaletnega mesta pri počepu naredil napako. To sem v finalu popravil in takoj sem se počutil bolje. Z rezultatom sem zadovoljen. Prvi skok je bil danes slabši od drugega, ko sem nekoliko zamudil. A tudi pri drugem skoku lahko najdem še nekaj rezerve. A brez dvoma sem zadovoljen in grem optimistično naprej," je po tekmi razmišljal Hvala.

Brez nastopa v finalu je na prvi postojanki turneje poleg Jurija Tepeša ostal tudi Robert Kranjec, ki je današnjo tekmo končal na 32. mestu. V dvoboju na izpadanje ga je izločil Avstrijec Andreas Kofler, ki ga je žirija tekmovanja po finalni seriji naknadno diskvalificirala zaradi neustreznega dresa. Škoda, da ga kontrolorji niso preverili že prej - skakalce, ki morajo na kontrolo opreme, izberejo naključno -, saj bi se s tem Kranjec uvrstil v finale.

"Za nami je izjemno težka tekma. Jaz upam, da smo zdaj izpolnili bonuse glede vremena. Sam rezultatski izkupiček, 12. in 18. mesto, je povsem soliden. A glede na to, kako so se menjale vremenske razmere, smo jo pa še dobro odnesli. Videli smo, kakšne razmere za skoke so imeli naši fantje, tu mislim predvsem na Robija. Kofler je bil pozneje celo diskvalificiran zaradi neustreznega kombinezona in škoda, da ga ni kontrolor za preverjanje opreme pregledal že prej. Res škoda, a izhodišče zdaj imamo in gremo naprej," je po uvodni tekmi turneje dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Jacobsen prepričljivo najboljši

V ospredju je Jacobsen, zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2006/07, ki je lansko skakalno sezono povsem izpustil, prepričljivo prišel do zmage in pokvaril avstrijsko-nemške račune. To je bila njegova prva zmaga na tekmah svetovnega pokala po januarju 2010, ko je prav tako slavil v Oberstdorfu, vendar v poletih, ter skupno sedma v karieri. "Počutim se kot v pravljici. Na zadnjih tekmah v Engelbergu sem se še precej lovil. Danes so občutki fantastični," je po prvi zmagi v skoraj treh letih dejal 27-letni Jacobsen.

Lanski zmagovalec turneje in najboljši skakalec v svetovnem pokalu to zimo Schlierenzauer, ki so ga letos označili za prvega favorita za skupno slavje, je uvodno tekmo končal na drugem mestu. "Ves čas sem opozarjal, da je veliko fantov, ki znajo dobro skočiti. Turneja je še dolga. Sam sem z današnjim uspehom zelo zadovoljen," je dejal Tirolec. Veliko razočaranje je doživel Beljačan Thomas Morgenstern, zmagovalec turneje v sezoni 2010/11, ki je po napaki v prvi seriji ostal brez finala v Oberstdorfu.

Današnji uvodni tekmi v Oberstdorfu nato sledijo preizkušnja na olimpijski napravi v Garmisch-Partenkirchnu, ki bo 1. januarja 2013, Innsbruck 4. januarja in zadnja tekma turneje, ki bo 6. januarja v Bischofshofnu.

Lani je skupno zmago na turneji slavil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je tudi letos eden glavnih favoritov, edino slovensko skupno zmago na turneji pa je v sezoni 1996/97 osvojil Primož Peterka.

Novoletna turneja, Oberstdorf (1/4), rezultati:

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.