Šport > Zimski športi
65 ogledov

Slovenski tabor nezadovoljen z organizatorji

martin čater EPA
Švica je na domačem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu osvojila še tretjo zlato kolajno.

Za novo domačo zlato kolajno je na svetovnem prvenstvu poskrbel Luca Aerni v kombinaciji, ki se je z odličnim slalomskim nastopom na sam vrh povzpel s 30. mesta po smuku. Švicar je za svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih premagal tudi branilca naslova Avstrijca Marcela Hirscherja. In to le za stotinko sekunde. Hirscher - na prvenstvih je osvojil peto odličje - je bil po slalomu na 28. mestu. Švicarski uspeh je z bronasto kolajno zaokrožil Mauro Caviezel, zaostal je šest stotink sekunde.

Tako kot na ženski kombinaciji, na kateri je zlato pripadlo izraziti slalomistki Wendy Holdener, je tudi na moški kombinaciji zmagovalca preizkušnje in novega svetovnega prvaka odločil slalom oziroma slalomska proga. Če so smukačicam organizatorji v kombinaciji skrajšali nastop, smukačem niso šle na roko razmere, toplo, sončno vreme je mehčalo in zmehčalo progo.

Trener slovenskih smukačev Peter Pen je bil zelo kritičen do švicarskih organizatorjev, ki so smučarje spustili na zelo mehko slalomsko progo, po njegovem mnenju nevredno svetovnega pokala, kaj šele svetovnega prvenstva, ki je bila iz tekmovalca v tekmovalca slabša.

Slovencem je sicer po smuku zelo dobro kazalo. Martin Čater je odpeljal najboljši smuk življenja. S startno številko 20 se je zavihtel do tretjega mesta na kombinacijskem smuku. Po slalomu pa je uvrstitev poslabšal, uvrstil se je na 13. mesto, za zmagovalcem je zaostal sekundo in 17 stotink.

"Mislim, da mi je smuk zelo dobro uspel. Ko se spravim zraven, kot je treba, maksimalno borbeno, sem lahko zelo hiter tudi na smuku. Upam, da bo to postalo vsakdanjik tudi v svetovnem pokalu, na tekmah, specialnih smukih. To je bil moj daleč najboljši smuk, teren mi tudi paše. Težave sem imel le z dolgimi skoki, saj jih nisem znal na treningih najbolje oceniti. Potem sem si še na zadnjem treningu in danes enkrat ogledal. Sem zadel linijo, skokov in prelomnice sem se dobro lotil, tako da mi je vrhunsko uspel smuk," je bil s smukaškim delom kombinacije zadovoljen Čater.

"Smučanje je pač tak šport, dogaja se na prostem, na žalost se mi zdi, da se res malo pozna, da se kombinacija odloča v slalomu. Mislim, da je smukaška proga od prvega do zadnjega res dobro držala, super pogoji so bili in posledično niso bili tako veliki zaostanki, potem pa se tukaj ob treh popoldne upre sonce in proga postane mehka ter se naredijo luknje, tako da je zelo težko tako hitro smučati, kot denimo z enko," pa je spregovoril še o slalomskem delu. Sanje o vrhunski uvrstitvi 24-letnega Celjana je tako vzela tudi načeta slalomska proga, ki najboljšim smukačem ni dopuščala presenečenja.

Medtem ko je Čater s prvenstvom lahko zadovoljen, pa Klemen Kosi ni izpolnil pričakovanj, ki si jih je zastavil, da bi bil uvrščen vsaj v prvo petnajsterico. Kombinacijo je končal na 22. mestu (+2,70). Štefan Hadalin se je po slabšem smuku, ki ga je končal na 44. mestu, zavihtel na končno 28. mesto (+3,85). Tilen Debelak je odstopil na slalomski progi.

V torek bo na sporedu paralelna ekipna tekma. Nastopila bo tudi slovenska ekipa v sestavi Ana Bucik, Meta Hrovat, Hadalin in Žan Kranjec.

 
Komentarjev 3
  • tecumseh_1975 10:16 14.februar 2017.

    aja.. dobr da zdaj vem. Proga je kriva. Do sedaj sem mislil da je za to, da noben naš smučar (razen redkih izjem) ni uvrščen višje kot na 34. mesto v skupnem seštevku krivo to, da pač pol k**ca ne znajo smučat.

  • supreme 10:14 14.februar 2017.

    kaj je hotu Čater povedat ?

  • partizanka 09:05 14.februar 2017.

    glede na to kako prirejajo svojim, še v natančnost ure ne verjamem