Magazin
93 ogledov

Slovenski vinar med 100 najboljšimi na svetu

Vinska klet Kabaj
1/3
Kabaj
Slovenska vinska klet Kabaj iz Goriških brd se je po mnenju ene izmed najvplivnejših vinskih revij na svetu, ameriške Wine & Spirits Magazine, uvrstila med sto najboljših vinskih kleti na svetu.

"Naziv mi pomeni veliko, kot vsakemu. Pomeni pot naprej. Spremenilo se ne bo nič, bo pa verjetno Sloveniji prinesel malo več prepoznavnosti," vtise strne Jean-Michel Morel, šef vinske kleti, ki je v družbo stotih najboljših letos prišel prvič.

Vinska klet Kobaj bo svoja vina sredi meseca vinoljubcem predstavila v San Franciscu na jubilejnem, desetem izboru najžlahtnejših vin. Morel upa, da bo Slovenija s tem postala prepoznavnejša, in dodaja, da "se Slovenija zadnje čase s svojimi vini lahko uvršča med samo svetovno elito. Težava je le v naši majhnosti in neprepoznavnosti države. Slovenci smo zaljubljeni sami vase, mislimo, da bo potrošnik iskal nas, kar je narobe. Če mi sami ne bomo naredili nič, nas tudi noben ne bo iskal."

Kakovost pred tradicijo

Kakovost in prepoznavnost lahko vinarji dosežejo le s trdim delom, le takrat se lahko od vina dobro živi. "Naša vinska klet nima dolge, 200-letne tradicije, zato se na to ne moremo zanašati. Mi v vinsko klet vlagamo dobrih 20, 30 let in naš cilj je pridelati dobro vino ter ga čim bolje prodati," razlaga vinar in poudarja, da je v to treba veliko vlagati in seveda vložek s prodajo dobiti nazaj. "Mišljenje, da je dovolj, če le posadiš vinograd in misliš, da ti vanj ne bo treba vlagati vsak dan, je napačno. Kakovost zahteva trdo delo, dober vinar mora imeti veliko samozavesti, verjeti mora v to, kar dela, in se ne sme ukvarjati s tem, kar o njem mislijo drugi," pojasnjuje Morel, ki raje pije belo vino in ki je vesel prav vsake steklenice vina, ki jo v dar dobi od prijateljev.

Jean-Michel Morel, ki se je iz Francije v Brda priženil konec 80. let, slovenskim moškim za konec svetuje, naj žensko osvojijo s pravim vinskim izborom: "V starih časih so govorili, da dekleta najraje pijejo sladko vino, ampak to ne drži. Prava dekleta pijejo suho vino!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.