Šport
27 ogledov

Supenz za slovenska junaka s SP

primož prost EPA
Vodstvo francoske rokometne lige je sinoči zaradi vpletenosti v stavniško afero izreklo maksimalni suspenz šestih tekem dvakratnemu olimpijskemu prvaku Nikoli Karabatiću in še šestim rokometašem, med katerimi sta tudi slovenska junaka s SP v Španiji Dragan Gajić in Primož Prošt. Če jih bo za krive spoznalo tudi tožilstvo, jim grozi do pet let zapora.

Disciplinska komisija francoske rokometne lige je po preiskavi, ki poteka vse od oktobra lani, sedmerico, domnevno vpleteno v nedovoljene športne stave, spoznala za krivo in ji izrekla šest tekem prepovedi, kar je maksimalen suspenz, ki ga lahko izreče vodstvo francoske lige LNH.

Ker so bili rokometaši Mladen Bojinović, Dragan Gajić, Samuel Honrubia, Nikola Karabatić, Luka Karabatić, Primož Prošt in Issam Taj spoznani za krive posrednih ali neposrednih stav na izid tekme, so si prislužili prepoved nastopanja, če pa jih bo za krive spoznalo tudi tožilstvo, jih lahko poleg 75 tisoč evrov denarne kazni doleti do pet let zaporne kazni.

Vsi omenjeni so bili v času prevare rokometaši francoskega prvaka Montpellierja. Stavniška afera je v Franciji izbruhnila, ko so policijski preiskovalci postali pozorni zaradi nenavadno visokega števila stav na tekmo Cesson Rennes–Montpellier, ki je bila 12. maja. Tedaj so stave za 40-krat presegle povprečje, sumljivo pa je bilo tudi to, da so bile stave v 99,94 odstotka vplačane na poraz Montpellierja.

Stave so vplačevali le v Montpellierju, Rennesu in Parizu, zneski vplačil pa niso presegali sto evrov in so bili poravnani z gotovino, tako da se stavcem ni bilo treba identificirati. Policija je uporabila tudi prikrite metode, v telefonske prisluhe pa je ujela pogovore med igralci, ki so bili prepričani o porazu svoje ekipe. Montpellier si je sicer že pred tem zagotovil naslov prvaka, zato poraz v tekmovalnem pogledu ni imel posledic.

V procesu preiskave so pod drobnogled vzeli 13 ljudi, deset je bilo kaznovanih in le Taj in Gajić – oba sicer zatrjujeta, da sta nedolžna – sta še vedno člana Montpellierja.

Rokometaši imajo zdaj na voljo pet dni, da se na izrečene kazni pritožijo. Pritožbo je že napovedal Nikola Karabatić. "Presenečeni smo nad to odločitvijo francoske lige in zagotovo se bomo pritožili. Preiskovalni sodnik je dejal, da nima neposrednih dokazov, da je Karabatić res stavil, francoska liga pa mu je vseeno izrekla kazen," je dejal Bhakti Ong, Karabatićev odvetnik.

Karabatić je sicer ves čas zanikal, da bi sam stavil na omenjeno tekmo, medtem ko je njegov brat Luka Karabatić priznal vpletenost v stavniški škandal in razkril, da je stavil več tisoč evrov. Poleg Karabatića je v preiskavi tudi Prošt priznal, da je stavil na omenjeno tekmo.

Komentarjev 1
  • mihatirs 13:29 06.februar 2013.

    Hhahaha, kralji...hotl zaslužt še mal...je pa res da to ne gre skp...doživljenjska prepoved, da se da zgled ostalim!