Svet
93 ogledov

Slovesnosti pred inavguracijo Donalda Trumpa

Donald Trump pred inavguracijo EPA
Novoizvoljeni ameriški predsednik, ki danes prisega kot 45. vodja države, je imel za inavguracijo posebne zahteve, ki pa jih je Pentagon zavrnil.

Glede na izjave Donalda Trumpa, ki danes prisega kot 45. vodja ameriške države, je pomembno, da predsednik že takoj ob nastopu svojega mandata pokaže moč svoje vojske. V pogovoru za Washington Post ta teden je rekel, da se ob inavguraciji želi pohvaliti z ameriško vojsko. "Preletavali bomo New York in Washington, pokazali bomo svojo vojsko."

Trump si je želel, da bi slovesnosti ob zaprisegi vključevale vojaško parado, ki bi obeležila prvi dan njegovega mandata. Trumpova ekipa za pripravo slovesnosti je tako prišla na idejo, da bi inavguracijska parada vključevala tudi tanke in metalce raket. Za Huffington Post je član ožje organizacijske ekipe povedal, da so imeli v mislih parade z moskovskega Rdečega trga.

Donald Trump pred inavguracijo | Avtor: EPA EPA

Pentagon odpovedal sodelovanje

Ameriški mediji navajajo, da je takšne ideje Pentagon že v kali zatrl. Organizacijskemu odboru slovesnosti so med drugim pojasnili, da bi težki tanki preveč poškodovali ceste. Prepričati so se dali edino pri preletu vojaških letal; Trump oziroma njegova ekipa so si na koncu izposlovali pet preletov, pri katerih bodo sodelovala vojaška letala in helikopterji.

Očitno bo inavguracija 45. predsednika ZDA povsem nekaj drugega, kot so bili Američani vajeni; na zaprisegi Baracka Obame ni bilo preletov letal ali helikopterjev.

Donald Trump prisega opoldne po lokalnem času; prisegel bo pred predsednikom vrhovnega sodišča, nato pa bo imel inavguracijski govor, ki naj bi bil po napovedih "zelo oseben in iskren", bolj filozofska izjava o njegovi viziji ZDA kot predstavitev agende. Skozi vso slovesnost bo ob Trumpu tudi Obama.

Donald Trump pred inavguracijo | Avtor: EPA EPA

Američani pred inavguracijo | Avtor: EPA EPA


 

 

 

 

 

Med več tisoč ljudmi se bodo inavguracije udeležili številni kongresniki, nekdanji predsedniki, veleposlaniki in posebni gosti ter novinarji, a mnogih tudi ne bo. Med drugim skoraj 50 demokratskih senatorjev, pa tudi številnih znanih osebnosti. Prisegel bo na dveh Svetih pismih, eden pripada njegovi mami, ob drugem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln.

Po prisegi bo s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila bo parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bo ogled parade, sprejem, kasneje pa bo sledila serija plesnih zabav po prestolnici.

Že včeraj je v Washingtonu v okviru slovesnosti ob inavguraciji potekal veliki koncert "Naredimo Ameriko spet veliko", ki pa je minil brez večjih zvezdnikov ameriške scene, saj so vsi povabljeni sodelovanje zavrnili.

Donald Trump pred inavguracijo | Avtor: EPA EPA

Donald Trump pred inavguracijo | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

 

Poleg Trumpovih privržencev v Washingtonu, kjer bodo veljali strogi varnostni ukrepi, pričakujejo tudi številne protestnike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • kapibara 19:16 20.januar 2017.

    Zanimivo: Bolj sem ponosem, da sem SLOVENEC , na račun Melani, kot pa na predstavnika, ko je bil turĆina in sedanjega pahorĆka.. ki nam VSEM SLO delata sramoto po svetu..

  • kapibara 19:12 20.januar 2017.

    minusar.. pojdi v minus svojega analnega otvora :https://www.youtube.com/results?search_query=analni+otvor

  • Papaja Popi 18:53 20.januar 2017.

    PONOSNI SMO, DA SMO SLOVENCI IN DA IMAMO SLOVENKO ZA PRVO DAMO ZDA.