Slovenija
12 ogledov

SLS ne bo sodelovala v projektni vladi

slovenija 26.11.12, Radovan Zerjav, SLS, predsednik stranke, izjava o odstopu iz Anže Petkovšek
SLS ne bo sodelovala pri oblikovanju levosredinske projektne vlade.

SLS ne bo sodelovala pri oblikovanju levosredinske projektne vlade, je ob robu seje izvršilnega odbora SLS dejal predsednik stranke Radovan Žerjav. SLS bo po njegovih napovedih pred februarsko sejo DZ izstopila iz koalicije, predvidoma na tej seji DZ bosta odstopila tudi oba ministra SLS. Nato bo stranka delovala kot konstruktivna opozicija.

Žerjav je ob tem poudaril, da bodo kot opozicija podpirali vse aktivnosti, ki bi vodile k čim prejšnjim predčasnim volitvam.

"Neprimerno in nedostojanstveno se je opredeljevati do mandatarskih kandidatur, tudi v primeru Cerarja, kjer kandadature sploh še ni, kot do katerega drugega kandidata," je o ugibanjih glede novega mandatarja dejal Žerjav.

Po mnenju Žerjava se jim v tem trenutku do Cerarja ni treba tako ali drugače opredeljevati, saj morajo biti spoštljivi tako do Cerarja kot do katerega koli drugega kandidata. "Če bo kdor koli to sprejel, bo seveda sprejel zelo, zelo nehvaležno funkcijo v nehvaležnem času," je o morebitnem novem mandatarju ob robu seje izvršilnega odbora SLS dejal Žerjav.

Člani izvršilnega odbora SLS na današnji seji sicer razpravljajo tudi o kandidaturah za predsednika stranke na skorajšnjem kongresu.

Odzivi strank na odločitev SLS različni

V PS odločitev SLS obžalujejo. V DL nasprotno pozdravljajo odločitev, da se jim SLS pridruži v opoziciji. Vodja poslancev SD Janko Veber pa je poudaril, da se je o oblikovanju nove vlade izjemno težko pogovarjati s strankami, ki še nimajo rešenih postopkov za izvolitev svojega predsednika.

PS: Za SLS očitno sprejemljiv le Janša

V PS so zapisali, da za SLS "očitno ni sprejemljiv noben drug mandatar kot Janez Janša". Potem ko je PS kot možnega mandatarja omenila pravnika Mira Cerarja, namreč SLS po njihovi oceni nima več izgovora za to, da zavrača pogovore o projektni vladi.

"Agonija Slovenije z enostrankarsko vlado SDS se bo po tej odločitvi nadaljevala. Upamo le, da bo pri preostalih strankah, ki imajo večino v DZ, prevladal razum," poudarjajo v PS. Po njihovem prepričanju pot do predčasnih volitev vodi edino preko projektne vlade, a si nekateri predčasnih volitev očitno ne želijo, "čeprav veliko govorijo o tem".

"Dogovarjanje je negotovo, dokler stranke ne izvolijo novih predsednikov"

Veber pa je spomnil, da je SLS sodelovala v t.i. trojčku, ki je iskal mandatarja, in da se je želela povezovati v novo levosredinsko koalicijo. Danes je po oceni Vebra SLS to stališče spremenila. To dokazuje, da je dogovarjanje za novo vlado izjemno negotovo, dokler stranke ne bodo izpeljale postopkov za izvolitev svojih novih predsednikov, je dodal Veber in pri tem omenil SLS, DeSUS in tudi PS. Podobno, kot se je odločila SLS, se namreč lahko odločita ti dve stranki.

Očitno samo predčasne volitve lahko razrešijo vse te negotove pogovore, je ocenil Veber. Kljub temu pa v SD dopuščajo možnost pogovorov z Mirom Cerarjem, niti ne zapirajo vrat postopku glasovanja o nezaupnici, če bi PS predlagala mandatarja. Vendar pa ni nujno, da bi v SD podprli tudi novo vlado, je pojasnil Veber.

Virant pravi, da pozdravljajo odločitev SLS, da se jim pridružijo v opoziciji. Enako kot SLS tudi DL meni, da so rešitev čim prejšnje volitve. "Pot do njih pa bomo našli samo s konstruktivnim sodelovanjem vseh opozicijskih strank. Po naši oceni je konstruktivna nezaupnica trenutno edina pot do volitev," je pojasnil Virant.

S tem, ko je SLS odrekla sodelovanje v projektni oz. levosredinski vladi, pa je SD postal ključna stranka za sestavo morebitne koalicije. Glasovi poslancev PS, DeSUS, DL ter SD, ki imajo skupaj 49 poslancev, bi namreč zadostovali za izglasovanje nezaupnice in imenovanje nove vlade. Za to je potrebnih 46 glasov.

Komentarjev 8
  • mufko 21:14 12.februar 2013.

    alfredo / Pomlad še živi! Še je upanje...PS, DL in SD ter DeSUS pa le pogumno v vladne čevlje:)Tako je čim prej, tem bolje,da končno dočakamo opevani 25% DDV,pa v jeseni plače JU in rente penzionerjev vsaj z ...prikaži večz zamikom,če ne brez,no potem pa itak pride TROJKA.

  • Suzana Bogme 20:03 12.februar 2013.

    halo'''

  • wester62 19:40 12.februar 2013.

    g.žerjav to pa ni lepo. verjetno podlegel pritiskom. mora pa vedeti,da ko on odide stranka ne bo videla parlamenta od znotraj. škoda da s takimi igrami je vse pokvaril. zdaj pač ne bom sls volil. igre brez meja se očitno ...prikaži več nadaljujejo a revščina pa bo še kar naprej rasla. bedno