Slovenija
29 ogledov

Služijo z nagradami in potmi

Pavlinjek, Grosar, Krajnik Boštjan Tacol
Nagrada. Šef obrtnikov je lani zaslužil slabih 33 tisoč evrov, njegov pomočnik osem tisočakov več. (Ne)javno. Nagrada sekretarja obrtne zbornice za prejšnje delo ostaja skrivnost.

Podpredsednik obrtno-podjetniške zbornice (OZS) Štefan Grosar je bil za delo v lanskem letu nagrajen s skoraj 42 tisoč evri, s čimer je presegel celo šefa zbornice Štefana Pavlinjeka, ki je dobil skoraj devet tisoč evrov manj. Od tega je Grosar dobil slabih 11 tisoč evrov za potne stroške, Pavlinjek pa skoraj deset tisoč evrov. Oba sicer svoji funkciji opravljata nepoklicno.

Plačajo člani

"Predsednik OZS prejme mesečno nagrado v višini 1.900 evrov neto, podpredsednik pa 2.400 evrov neto. Predsednika ne prejemata sejnin. V kilometrino je všteto povračilo stroškov prevoza v primerih, ko sta predsednika potovala z lastnim prevoznim sredstvom," pojasnjujejo na zbornici. Obrtniki so sicer lani, ko je še veljalo obvezno članstvo v zbornici, v njeno blagajno vložili skoraj šest milijonov evrov. Od tega je zbornica dobrega 3,7 milijona evrov namenila za plače zaposlenih in 605 obrtnikov, ki so uvrščeni na seznam funkcionarjev OZS. Torej tudi za Pavlinjeka in Grosarja.

Znana le osnova

Z obveznimi prispevki so obrtniki plačevali tudi Dušana Krajnika, ki se je oktobra 2010 zaposlil kot generalni sekretar na zbornici in za to na mesec prejema 3.800 evrov neto. Vendar nekateri obrtniki dvomijo, da prejema le toliko. "Ob nedavni kampanji pred referendumskim odločanjem, ali naj članstvo v zbornici ostane obvezno ali postane prostovoljno, naj bi Krajnik prejemal tudi do sedem in celo osem tisoč evrov, v kar naj bi bili všteti osnovna plača in nagrada za prejšnje delo," opozarjajo obrtniki. Konec aprila so sicer obrtniki na posvetovalnem referendumu odločili, da ne želijo več obveznega članstva in vsak mesec plačevati do 50 evrov članarine.

"Krajnik je zagovarjal, naj zbornica ohrani obvezno članstvo, zato bi bilo prav, da se obrtnikom javno pokaže, koliko denarja se vsak mesec izplača Krajniku," neuradno dodajajo obrtniki. S tem se ne strinjajo na OZS, kjer so razkrili le Krajnikovo osnovno plačo. O višini njegove nagrade molčijo, češ da je njegov mesečni dohodek zaupne narave, čeprav so ga še do konca aprila krili obrtniki z obveznim plačevanjem članarine. "Pritrdilno mnenje o tem je izrazila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki pojasnjuje, da imajo zgolj člani nadzornega odbora OZS pravico do vpogleda v osebne podatke posameznih zaposlenih," zagotavljajo na OZS.

Niso odločali, kaj je javno

V uradu Pirc Musarjeve so zbornici res naložili, da je dohodke svojih zaposlenih dolžna pokazati svojim nadzornikom. Pri tem pa nikakor niso odločali o tem, ali se ta izplačila lahko med drugim razkrijejo tudi obrtnikom, članom zbornice. "To mnenje torej ni z ničemer posegalo v vprašanje, ali so plače na OZS prosto dostopne javnosti, in iz tega mnenja tudi nič ne izhaja glede plače generalnega sekretarja zbornice," pojasnjujejo pri informacijski pooblaščenki.

Komentarjev 5
  • Igor Golob 07:26 26.junij 2012.

    meni tudi,ta golazen ima še svoja podjetja potem si pa še dodatno izplačujejo nagradehttps://www.facebook.com/groups/stopclanarini/permalink/324886800930535/?notif_t=like

  • Igor Golob 07:26 26.junij 2012.

    meni tudi,ta golazen ima še svoja podjetja potem si pa še dodatno izplačujejo nagradehttps://www.facebook.com/groups/stopclanarini/permalink/324886800930535/?notif_t=like

  • nergač 00:13 26.junij 2012.

    ravnokar so mi poslali grozilno pismo pred izvršbo, če ne plačam obveznega članstva organizaciji, ki jo molzeta tale dva gospoda. Hvala vama, upam, da bom dočakal dan, ko bosta letela in vaju bo članstvo nagnalo in prekinilo to samopašnost in ...prikaži več prevzetno razsipavanje našega denarja.