Svet
11 ogledov

Služil s pomilostitvami

Živko Budimir Pixsell
Predsednika bosanske federacije tožilstvo obtožilo zlorabe položaja in okoriščanja.

Predsedniku Federacije Bosne in Hercegovine (BiH) Živku Budimirju grozi do deset let zapora. V zameno za podkupnino naj bi namreč pomilostil vsaj 27 obsojencev, ki so prestajali kazni za najhujša kazniva dejanja, in s tem odobril njihov predčasni izpust iz zapora na prostost.

Pomiloščeni povratniki

Zato je tožilstvo BiH včeraj proti njemu vložilo obtožnico, s katero mu očita zlorabo predsedniškega položaja, prejemanje podkupnine in nezakonito posredovanje za to, da so bile nekatere kazni teh pomiloščenih obsojencev celo brisane iz kazenske evidence.

"Med pomiloščenimi obsojenci so takšni, ki so bili že večkrat obravnavani zaradi različnih kaznivih dejanj, torej večkratni povratniki. Pomiloščeni so tudi ljudje, ki niso pridobili pozitivnega mnenja pristojnih ustanov za pomilostitev, in ljudje, katerih izpustitev na prostost ogroža varnost vseh državljanov," so sporočili s tožilstva BiH. Ugotovili so tudi, da so bile izvršene pomilostitve zapornikov, obsojenih zaradi najhujših kaznivih dejanj, denimo umora, poskusa umora in nedovoljene trgovine z drogo, ter davčnih utaj. V nekaterih primerih so bili pomiloščeni celo dvakrat, kar zakonodaja v BiH izrecno prepoveduje. "Nekaj pomiloščenih pri tem kazni sploh še ni začelo prestajati. Med njimi nekaj obsojenih, ki so še pred začetkom prestajanja kazni najprej pobegnili iz BiH in bili nekaj časa nedosegljivi organom BiH, dokler jih tem ni uspelo izslediti z iskanjem z mednarodno tiralico in privesti na prestajanje kazni. A so bili takoj zatem pomiloščeni," so pojasnili.

Iz politike in kriminala

Budimirju očitajo, da naj bi podkupnino v zameno za pomilostitve ali brisanje iz kazenske evidence dobival celo od posameznikov, ki naj bi v BiH sodelovali v različnih kriminalnih združbah oziroma vodili kriminalno podzemlje. Nanj naj bi vplivali tudi nekateri vidni politiki, ki naj bi mu prav tako ponudili ali izročili denarno nagrado v zameno za izpust posameznikov na svobodo. Predsednik Federacije BiH je bil na tožilstvu zaslišan pred dvema tednoma, ko se je pred vsemi očitki branil z molkom.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:12 28.november 2013.

    Nov začetek Kaj bi denimo danes pomenilo za kapitalizem, če bi ljudje naredili to, kar naredijo rudarji, njihove žene in otroci? Ali kaj bi se zgodilo, če bi se Slovenci in Slovenke odločili, da gredo pred parlament odločeni, da ...prikaži več tam ostanejo? …http://za-misli.si/kolumne/marjetka-anzic/1315-nov-zacetek