Avto
262 ogledov

Elektrika prihaja v Revoz, smart bo električen

Peoirzvodnja v Revozu Andrej Leban
Smart je potrdil, da bosta od leta 2017 naprej modela smart fortwo in večji štirisedežni smart forfour, ki ga izdelujejo v Revozu v Novem mestu, električna. Za letos poleti so potrdili tudi prihod športnih različic s slavno značko Brabus. V Revozu so za Žurnal24 potrdili, da bodo tako Brabusa kot električnega smarta forfour izdelovali v Novem mestu.

Smartova šefica Annette Winkler je za britanski Auto Express dejala: "Naše stranke smo vprašali o potrebi po električnih avtomobilih. Ugotovili smo, da večina z vozili prevozi le 50 kilometrov poti na dan. Električni modeli so zato še kako smiselni."

Winklerjeva je ob tem opozorila, da so smiselni le, če bodo na voljo po sprejemljivi ceni, pri tem pa računajo tudi na podporo držav v obliki denarnih subvencij za električna vozila. V Sloveniji na primer država nakup električnega vozila subvencionira z denarno pomočjo v višini do 5.000 evrov, v bodoče pa celo do 7.500 evrov.

Tudi s podaljševalnikom dosega

Pri tem je Winklerjeva namignila, da bi lahko pri Smartu ponudili podoben sistem, kot ga pozna BMW model i3 z bencinskim podaljševalnikom dosega, ki bo na krajših razdaljah deloval popolnoma na elektriko, hkrati pa bi omogočal tudi vožnjo na daljše razdalje, za kar poskrbi bencinski motor. Ta možnost naj bi bila še bolj smiselna tudi zaradi tega, ker prihajajoči modeli Electric Drive Smart naj ne bi imeli konkretno daljšega dosega kot aktulalni električni model smarta fortwo, ki spada še v predhodno modelno generacijo.

Smart bo oba električna modela, fortwo in forfour electric drive, razkril na avtomobilskem salonu v Parizu, ki je na sporedu v začetku jeseni letos, prodaja pa se bo začela leta 2017. Štirisedežno električno različico naj bi po predhodnih obljubah proizvajali v Sloveniji, v Revozu v Novem mestu.

Brabusovim modelom bodo povečali moč

Še prej bodo pri Smartu predstavili športni izvedenki obeh modelov z oznako Brabus, a jih še ne bodo predstavili na bližnjem avtomobilskem salonu v Ženevi. V ponudbo jih bodo vključili poleti.

Slavko Bevanda, šef projekta pri Smartu, je za Auto Express dejal, da gre za paket opreme, ki bo po godu tistim, ki si želijo imeti avtomobil športnega videza. Različica Brabus bo imela 900-kubični turbobencinski motor, ki je na voljo tudi v zdajšnjem modelu, a bo proizvedel veliko več moči. Imel bo tudi zmogljivejše zavore, vzmetenje, prilagojeno zunanjost in potovalno kabino.

Proizvodnja v Novem mestu

"Da, v letošnjem letu je v Revozu v teku projekt proizvodnje električnega smarta, katerega komercializacija je predvidena v prihodnjem letu," je na vprašanje ali bodo električnega smarta forfour izdelovali v Sloveniji, za Žurnal24 odgovorila Nevenka Bašek Zildžović, odgovorna za stike z mediji pri Revozu. Dejala je, da predvidevanj glede proizvodnih količin v Novem mestu ne morejo komunicirati, tudi če bi že, bi za to bil pristojen Daimler.

Bo pa to pomenilo nove priložnosti za podjetje in tudi za zaposlovanje. "Vsak nov projekt prinaša nov razvoj, nove priložnosti in nove naloge za zaposlene v Revozu in posledično nova delovna mesta," pojasnjuje Bašek Zildžovićeva, ki je potrdila še, da bodo v Novem mestu proizvajali tudi športno različico smarta forfour z oznako Brabus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.