Slovenija
22 ogledov

SMC in ZaAB postala evropska liberalca

Miro Cerar Anže Petkovšek
Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo je na kongresu v svoje vrste sprejelo stranki SMC in ZaAB.

Svet Alde (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo) je na kongresu soglasno sprejel stranko SMC v ponopravno članstvo."Veseli, da smo postali del družine evropskih liberalcev," je na twitterju zapisal predsednik stranke SMC in premier Miro Cerar. Kot poročajo opazovalci iz kongresa, ki poteka v Lizbonu, pa so poslanci Alde na Cerarja naslovili kar nekaj kritičnih vprašanj glede pravic istospolnih parov v Sloveniji.

V svoje vrste je Alde danes sprejel tudi ZaAB, od  slovenskih strank pa liberalcem pripadajo še LDS, Zares in Državljanska lista. Včlanitev v Alde je v času, ko jo je vodila bivša premierka Alenka Bratušek, načrtovala tudi Pozitivna Slovenija, a nato zaradi razkola v stranki do njega dejansko ni prišlo.

Med trenutnimi evropskimi poslanci Alde pripada Ivo Vajgl. Vajgl je bil sicer na majskih volitvah v Evropski parlament izvoljen na listi DeSUS, ki ni član Alde, a je ostal v politični skupini, ki ji je pripadal še v prejšnjem mandatu, ko je bil član Zaresa.

Alde je tretja namočnejša politična skupina v Evropskem parlamentu.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:19 22.november 2014.

    sramota! ampak sej je blo v bistvu logično. če tko pomislš..sj kaj pa je Cerarja najbl zanimal? strežba evropskim željam.

  • ennanova 19:42 21.november 2014.

    Pravljičarja Cerar in MramorNa primer. Bruselj napoveduje Sloveniji gospodarsko rast v letu 2015, rast pa bo domnevno taka, da jo najbolje ponazarja številka: 2,5 %. Ko to ljudje slišijo, so vsaj za silo pomirjeni. Zveni namreč prepričljivo, čeprav ni, ...prikaži več kajti največja gospodarstva, od katerih je Slovenija povsem odvisna, so v resnih škripcih in …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1972-pravljicarja-cerar-in-mramor

  • Gelipter 14:04 21.november 2014.

    SMC = ZaAB