Slovenija
7 ogledov

Janša padel z lestvice priljubljenih

SMC kongres Saša Despot
Vladajoči SMC padla podpora, drugo mesto ohranja SDS, na tretjem pa se utrjuje ZL.

Stranka SMC po več kot šestih mesecih od prevzema oblasti ohranja vodilno mesto v slovenskem političnem prostoru, čeprav ji je podpora od takrat precej padla. Drugo mesto ohranja SDS, ki tudi izgublja podporo, pridobiva pa ZL, kaže tokratna anketa Dela. V primerjavi s februarsko anketo je nekoliko zrasla podpora vladi in parlamentu.

SMC, ki je na sobotnem kongresu svoje ime iz Stranka Mira Cerarja spremenila v Stranka modernega centra, je še povečala prednost pred SDS z dveh odstotnih točk februarja na 3,5 odstotne točke marca. SMC ima 15,2-odstotno podporo, SDS pa 11,7-odstotno.

Položaj si utrjuje ZL

Na tretjem mestu je položaj utrdila ZL, ki se s 10,3-odstotno podporo približuje SDS, četrta pa je SD s 6,3 odstotka podpore. Peta je NSi s štirimi odstotki podpore in šesti Desus s tremi odstotki podpore. To so tudi stranke, ki bi se uvrstile v parlament, če bi bile volitve to nedeljo, kaže tokratna anketa Dela.

Podpora vladi se je približala odstotkom, ko je Miro Cerar sestavil vlado. Zdaj jo podpira dobra četrtina, ne podpira pa je 45 odstotkov. Ima pa vlada nekaj rezerve pri tistih, ki ji podeljujejo srednjo oceno, takšnih je četrtina.

Oktobra lani, ko je časnik Delo prvič meril podporo novi vladi, je srednja ocena znašala 2,69, tokratna pa je 2,65. V polletnem obdobju je podpora vladi sicer precej zanihala navzdol, največ decembra, ko je dosegla dno s srednjo oceno 2,49, ugotavlja Delo. Takrat je vlado podpiralo 22,5 odstotka ljudi, ni je podpiralo dobrih 53 odstotkov, v tokratni anketi pa vlado podpira 25,6 odstotka ljudi in ne podpira 44,4 odstotka.

Vladi srednja ocena

Srednjo oceno, niti pozitivno niti negativno, je vladi tokrat dalo 25,7 odstotka anketiranih. Podoben trend kot v vladi je zaslediti tudi pri ocenjevanju državnega zbora, saj se je marčna srednja ocena 2,49 približala najvišji oceni doslej, ki jo je časnik Delo nameril oktobra lani, 2,52.

Na Delovi marčni lestvici priljubljenosti politikov je prišlo do kar nekaj menjav: Na prvem mestu je še naprej predsednik republike Borut Pahor z nekoliko nižjo oceno kot februarja (3,32), tik za njim je evropska komisarka Violeta Bulc (3,30), premier Miro Cerar je na tretjem mestu (3,10). Sledijo jim kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan (3,09), poslanec ZL Luka Mesec (3,08) in njegova poslanska kolegica Violeta Tomič (2,95) ter vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin (2,78).

Janša padel z lestvice priljubljenih

Največje zvišanje ocene je dobil poslanec ZL Matjaž Hanžek (2,78) na osmem mestu, največje znižanje pa Alenka Jeraj (2,47) na 16. mestu, ki se tudi poslavlja z barometra. Prav tako Delovo lestvico najbolj priljubljenih politikov zapušča predsednik SDS Janez Janša, na lestvico se pa prihajata Alenka Bratušek in Tanja Fajon.

Anketo je za uredništvo časnika Delo med 2. in 5. marcem opravil oddelke za tržne raziskave Dela Stik na vzorcu 600 odraslih državljanov.

Komentarjev 24
  • Savina Smrekar 11:22 10.marec 2015.

    kdor jamo drugemu kopa,sam vanjo pade,upam

  • Savina Smrekar 11:21 10.marec 2015.

    take ankete so za zrak mešat,saj narod ni tako bebav kot mislite

  • Tupamaros 10:38 10.marec 2015.

    Naj živi Ivan Janez Janša! Končno ni na seznamu tistih, ki lahko preskočijo svojo senco. Ajde bebci navalite z minusi. Več jih bo bolj bom vesel.