Magazin > Lepota & telo
87 ogledov

Smeh krepi telo in možgane

smeh Profimedias
Smeh je pol zdravja pravi stari pregovor, v katerem je tudi nekaj resnice. Smeh krepi naše zdravje, tako psihično kot fizično in našim možganom pomaga, da ostanejo vitalni.

V Združenih državah Amerike so naredili manjši poskus, kjer je v študiji sodelovalo 31 ljudi. Ti so si ogledali nekaj posnetkov – smešnih, duhovnih in čustvenih. Ob tem so pri organizaciji Medical Express opazovali možganska valovanja. Med gledanjem duhovnih posnetkov so opazovalci zaznali višjo raven alfa valov, to so valovi, podobni tistim, ki nastanejo v času mirovanja. Ko so opazovali valove med gledanjem humorističnih posnetkov, so ugotovili, da je največ gama valov, to so valovi, podobni tistim, ki nastanejo med meditacijo. Ko pa so opazovali valove med gledanjem čustvenih posnetkov, so ugotovili, da je največ valov, ki so podobni valom trenutkov, ko se počutimo neodzivne in odtujene. Valovi so enaki valovom, ki jih zaznamo v času, ko človek noče biti del nečesa, del določenega položaja.

"S to študijo smo ugotovili, da humor in smeh povezujemo z gama valovi. To so edini valovi, ki jih najdemo povsod po možganih. To pomeni, da humor nenehno spodbuja možgane k delovanju," je povedal Lee Berk, eden od profesorjev, ki so sodelovali pri raziskavi ter dodal, da je smeh za možgane to, kar je šport za telo.

"Če možgani redno telovadijo, so bolj vitalni in bolje delujejo, misli nasmejanih ljudi so bolj čiste in lažje povezujejo stvari, poleg tega pa smeh pri ljudeh pomaga, da imajo boljši spomin." Poleg vseh zgoraj naštetih pozitivnih učinkov smeha, nam ta pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.