Zdravje > Življenjski stil
88 ogledov

Smo lahko alergični na poljube?

Za večino Britancev je bil prvi avto pomembnejši kot prvo dekle. Žurnal24 main
Ste se kdaj vprašali, ali lahko bežni poljubi na usta izzovejo alergijsko reakcijo?

V nekem smislu lahko poljubi res izzovejo alergijsko reakcijo. To se lahko zgodi pri tistih, ki so alergični na določeno hrano, njihov partner pa je pred tem jedel prav to hrano.

Raziskava Univerze v Kaliforniji je pokazala, da je pri 379-ih bolnikih z alergijami na hrano pri petih odstotkih poljub izzval alergijsko reakcijo. In to ne le strastni poljubi, pač pa tudi bežni poljubi na usta. Sodeč po isti raziskavi postanejo poljubi neškodljivi šest ur po tem, ko zaužijemo določeno hrano. Poleg hrane je treba biti previden tudi pri alergijah na določena zdravila.

Zdravilni poljubi 

Poljubi pa lahko tudi omilijo simptome alergije, je dokazal japonski imunolog Hajime Kimata iz bolnišnice Satou v Osaki. Bolnike z alergijskim dermatitisom je prosil, da se pol ure poljubljajo s svojimi partnerji. Po terapiji s poljubi se je njihov nivo IgE (protiteles, ki sodelujejo pri alergijskih reakcijah) zvišal bolj, kot pri objemih in božanju. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.