Slovenija
81 ogledov

"Smo svetovna velesila v oranju"

Oranje Saša Despot
"Želimo vam ravno brazdo," je pozdrav, ki ga lahko od včeraj in še danes slišimo v Kočevju.

Tam so se namreč že včeraj zbrali orači iz vse Slovenije in se pomerili na 58. državnem tekmovanju oračev in 20. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol v oranju. Kmetijske šole so s svojimi ekipami letos prvič neposredno vključene v tekmovanje brez predtekmovanje. Prireditev je pripravila Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s kočevsko Farmo Ihan in Centrom biotehnike in turizma Grm Novo mesto.

Letos sodeluje 23 tekmovalcev, devet na obračalnih plugih, 14 na krajnikih.   Včeraj so se pomerili v oranju strnišča, danes pa tekmujejo v oranju ledine. Tudi vreme jim je šlo na roke, včeraj so sicer del tekmovanja izvedli v dežju, ki pa jih ni motil, danes pa bo dež predstavljal še manjšo oviro, saj travnata ruša na ledini zadržuje zdrs.

Merijo na svetovni vrh

"Smo že velesila na svetovnih tekmovanjih oračev," je za Žurnal24.si povedal direktor centra Grm Novo mesto Tone Hrovat.  Kot je dejal, se velika skupina tekmovalcev poteguje za prvo mesto, ki vodi na svetovno prvenstvo oračev.  V preteklih letih in letos so slovenski orači nanizali lepe uspehe, tokrat pa so si na svetovnem prvenstvu za cilj zastavili kolajno, ki se jim je v preteklih dveh letih izmuznila za nekaj točk.

Pomembna je natančnost

"Ocenjevanje temelji na tem, s kakšno kvaliteto oranja pripravimo zemljo na setev najhitreje in v  kakšni brazdi bo seme najboljše kalilo in da bo rastlina najbolje rodila,“ pove Hrovat. Tekmovanje je sestavljeno iz več elementov: odpiranje prve  brazde, samo oranje, povezovalna brazda na obračalnih plugih in razor oziroma zaključek oranja. Sodniki so med drugim pozorni na to, ali so brazde enakomerne, lepo razrahljane, brez lukenj, da  je globina prava, ali je razor čist ipd. 

Hitrost oranja je določena s časovnico, orači imajo za odpiranje brazde na voljo 20 minut, samo oranje parcele v velikosti 80 krat 20 metrov pa nato traja dve uri in 40 minut.

Hrovat je še opozoril, da je tekmovanje tudi priložnost za izobraževanje in pridobivanje praktičnih izkušenj: "Tekmovanje je priložnost za agronome, ki imajo vsako leto na tekmovanju dobro strokovno konferenco. Tekmovalci pa na imajo na tekmah in pripravah dobro praktično usposabljanje."


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.