Slovenija
22 ogledov

"Smo v vojni!"

slovenija 16.03.10 Boris Koprivnikar, skupnost socialnih zavodov slovenije, ljub Nik Rovan
"Na takšne ukrepe ne bomo pristali v nobenem primeru," je sporočilo sindikalnih pogajalcev, ki so popoldne sedli za mizo z vladnimi pogajalci. Prvi sestanek se je, pričakovano, končal brez konkretnih zbližanj.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so prvo srečanje zaključili brez konkretnih zbližanj. Vlada je predstavila svoja pogajalska izhodišča, odziv sindikatov pa je bil zanjo pričakovan. Ti namreč ne sprejemajo trenutnih predlogov vlade, pisni odgovor v pa bodo pripravili do prihodnjega tedna. Vodja pogajalcev na vladni strani Boris Koprivnikar pričakuje odgovor v obliki "dodatnih ukrepov z druge strani". Pogajanja se nadaljujejo predvidoma v sredo.

"Občutek ni dober, ker se zdi, kot da so ti ukrepi naravna katastrofa, ki si je ne moreš izbrati in jo je treba preprosto preživeti. To se mi ni zdel najboljši način za to, da bi se konstruktivno lotili pogajanj," je bil jasen vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Po njegovih besedah so danes vlado opozorili, da ne morejo iti nižje od zadnjega predloga, ki jim ga je ponudila še prejšnja vlada in ki v plače dodatno ne posega. Vsi trenutno predlagani ukrepi pa zanje niso sprejemljivi. V odgovoru, ki ga bodo pripravili do prihodnjega tedna, bo verjetno ostala tudi zahteva po sprostitvi napredovanj, je pristavil Štrukelj.

Vladna stran sicer danes ni pojasnjevala posameznih podrobnosti predloga, je dejal Štrukelj. Tako še vedno ni jasno, za kolikšen odstotek bi vlada po novem želela dodatno zmanjševati število javnih uslužbencev na letni ravni. Trenutno je v veljavi en odstotek.

Ob tem je Štrukelj izpostavil, da je vlada med ukrepe za prihodnje leto zapisala tudi številne elemente, ki jih v njenem pogajalskem izhodišču ni, denimo odprava dodatnega pokojninskega zavarovanja za policiste ter dvig normativov v vzgoji in izobraževanju. Tako sindikati ne vedo, kaj bo s temi ukrepi in pričakujejo Koprivnikarjeva pojasnila prihodnji teden.

Trenuten vladni predlog sicer vključuje podaljšanje trenutnih varčevalnih ukrepov, ki sicer veljajo do konca leta, ob tem pa še nekatere dodatne, s katerimi bi obseg stroškov dela zmanjšali za še tri odstotke.

Tako tudi v letu 2015 ne bi bilo napredovanj, redne delovne uspešnosti, regres bi bil izplačan v znižani višini, v dodatno pokojninsko zavarovanje bi se vplačevale znižane premije. V veljavi bi ostala spremenjena plačna lestvica z znižanimi vrednostmi plačnih razredov.

Poleg tega vlada predlaga ukinitev dodatka za stalnost in dodatka za specializacijo, magisterij ter doktorat. Znižati želi dodatek za delovno dobo, delo v nedeljo ter ob praznikih.

Minister za javno upravo in glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar tudi dopušča možnost, da poiščejo drugačne ukrepe od teh, ki jih je predlagala vlada.

"Vladna izhodišča predvidevajo triodstotno zniženje mase plač v javnem sektorju. Kako ga bomo dosegli in s kakšnimi ukrepi, ali z zmanjševanjem dodatnih stroškov, morda celo odpuščanjem, morda premestitvami, to je vse stvar pogajanj, zato ta trenutek ne morem govoriti o številkah," pravi Koprivnikar.

"Zdravniki ne morejo deliti usode s tistimi, ki jih je preveč"

"Očitno smo v vojnem stanju," so pred pogajanji ocenili sindikalisti. "V tej vojni smo skupaj vsi na isti strani," odgovarja Koprivnikar.

"Popuščanja tu ne more biti," pa je ob prihodu na pogajanja dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Kot je dodal, se pri plačah odpovedujejo že od leta 2008, rezultatov pa ni. "Država je v vse večji krizi, denar odteka, vemo, kaj se je dogajalo z bankami, s Tešem," je nanizal.

Pri tem je opozoril, da se javnega sektorja ne more uniformno obravnavati. Zdravnikov je v Sloveniji ta hip glede na povprečje v EU premalo in ne morejo na "ta način deliti usode s tistimi, ki jih je morda preveč, ali pa delajo premalo ali preslabo", je dejal Kuštrin.

"Ukrepi udar predvsem za uniformorane poklice"

Tudi policisti in vojaki ocenjujejo, da so trenutno predlagani varčevalni ukrepi vlade udar za zlasti uniformirane poklice. "V Slovenski vojski nimamo več kaj dati, plače so že tako majhne napram ostalemu javnemu sektorju. Sporočilo vladni ekipi bo, da smo javni uslužbenci dovolj prispevali k stabilizaciji javnih financ," je pred pogajanji dejal sekretar Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah.

"Vsak govori samo o tistem ukrepu, ki se njega najbolj tiče, in ne vidi ostalih ukrepov, ki se tičejo drugih ali vseh," pa je povedal Koprivnikar in poudaril, da ukrepi ne ciljajo na nobeno posamezno poklicno skupino.

Pogajalci imajo časa za dogovor do konca leta. Po besedah Koprivnikarja je dogovor nujen, saj ne morejo bežati od danih finančnih zavez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.