Slovenija
178 ogledov

"Smrt se izrablja za napad na veganstvo"

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
"V Slovenskem veganskem društvu se nam zdi neprimerno, da se izrablja tragedija smrti otroka za napad na veganstvo,“ se na spletni strani vegan.si brani Slovensko vegansko društvo.

Martina Furlan in Žiga Birsa sta teden zaradi smrti svoje osemmesečne hčerke stopila pred sodnika. Obtožnica jima očita malomarnost, zanemarjanje otroka in surovo ravnanje. Starša, oba vegana, otroka namreč nista peljala k zdravniku, kar je bilo za deklico, ki naj bi bila ob smrti shirana, usodno. Zbolela je namreč za pljučnico.

Na včerajšnje medijsko poročanje o dogodku se je odzvalo Slovensko vegansko društvo. "Zanima nas, zakaj še naprej vladata diskriminacija in stigmatizacija in se v časopisih ne objavljajo članki vsakič, ko zaradi kakšne bolezni, podhranjenosti ali zastrupitve s hrano umre otrok staršev, ki jedo tudi živila živalskega izvora. V Sloveniji na leto umre nekaj deset otrok, mlajših od enega leta (po podatkih SURS-a 64 otrok v letu 2011), kar je posebno tragično, vendar o tem ne poroča noben medij. Morda zato, ker so njihovi starši vsejedi in to ni nobena senzacija? Koliko je zanemarjenih in zlorabljenih otrok, ki imajo vsejede starše in se o tem sploh ne govori?“ se sprašujejo pri društvu in poudarjajo, da je veganstvo v porastu in da je Ameriško prehransko združenje (ADA) leta 2009 podalo izjavo, v kateri so izpostavilo, da je "pravilno načrtovani veganski načini prehranjevanja so zdravi, prehransko ustrezni in lahko poskrbijo za zdravstvene koristi pri preventivi in zdravljenju določenih bolezni… primerni so za posameznike skozi vsa življenjska obdobja, tudi med nosečnostjo, dojenjem, v prvih letih življenja, otroštvu in adolescenci ter za športnike.“

Kampanja za sodobnejše smernice in priporočila

"Nikjer pa ne piše, da tudi vsi, ki se prehranjujemo z rastlinsko hrano “nimamo pravice” zboleti. Zdravje je nasploh odvisno od več dejavnikov, med katere poleg primerne prehrane sodijo še čista voda, svež zrak, izpostavljenost soncu, gibanje, sproščanje in dovolj počitka (spanja), čustvena stabilnost in zdrava hrbtenica (povezana z zdravim živčnim sistemom),“ so še zapisali in napovedali, da bodo jeseni začeli z intenzivno kampanjo, katere namen je, da ministrstvo za zdravje posodobi svoje smernice in priporočila glede zdravega prehranjevanja in uradno prizna rastlinsko prehranjevanje kot primerno za vsa obdobja vključno z nosečnostjo, dojenjem, v prvih letih življenja, otroštvu in adolescenci.

Komentarjev 2
  • Avatar Bianca Zvorc
    Bianca Zvorc 18:05 14.junij 2013.

    Medtem ko svet spoštuje gibanje in manjjšino ljudi, ki se borijo za prihodnost človeštva, zdravje ljudi, ohranjanje živalskih vrst, dreves, proti nasilju in globalnemu ogrevanju vidimo v Sloveniji DIKRIMINACIJO veganov levo in desno kar je kršitev naših osnovnih človeških pravic. ...prikaži več UN & EU spodbujata prehajanje na vegansko prehrano, pri nas pa korupcija prežema vse od politike do medijev ter je denar važnejši od dobrobiti državljanov Slovenije. Hvala Žurnal24 za ta članek. Upam, da bodo ljudje sprevideli, da nas ŽIVALI NE PLAČAJO DA GOVORIMO RESNICO, mesno mlečna podjetja pa manipulirajo medije s pomočjo denarja globalno...No ne glede na njih ali kaj bluzijo Slovenski mediji - leta 2050 NIHČE NE BO KONZUMIRAL ŽIVALSKIH IZDELKOV.

  • sweetdogs 16:13 14.junij 2013.

    Ti paranoiki ne razumejo, da je bil otrok IZSTRADAN! Kolikor vem ponavadi vsi primeri, ko so starši odgovorni za STRADANJE otrok do smrti, pridejo v medije!