Slovenija
43 ogledov

Z Velike planine rešili vse pohodnike

1/4
Žurnal24 main
V ponedeljek jim je z reševalno akcijo z Velike planine uspelo rešiti vse pohodnike. Danes bodo rešili še smučarje, ujete na smučišču Črni vrh nad Cerknim.

Konec tedna je bilo na Veliki planini ujetih več pohodnikov. Kot je pojasnil vodja obratovanja in smučišča na Veliki planini Andrej Potočnik, so jih včeraj z reševalno akcijo vse varno spravili v dolino. "Bilo je okoli 60 ljudi, med njimi nekaj otrok, ki smo jih v dolino prepeljali s teptalcem. Odrasli pa so v skupini z vodiči reševalci odšli v dolino na zbirno mesto, kjer je ponje prišel avtobus in jih odpeljal," je opisal reševanje. Vreme jim je bilo naklonjeno, saj je bilo sončno in brez vetra, je še povedal.


Pohodniki so se sicer v nedeljo pripravljali, da se vrnejo v dolino, ko so izvedeli, da gondola ne obratuje zaradi izpada elektrike, ker se je podrl daljnovod. Reševalci so že v nedeljo zvečer prišli do vrha, kjer so ljudem sporočili in jim svetovali, naj se vrnejo v koče, kjer bodo na toplem. V gostišču Zeleni rob so tistim, ki niso imeli hrane, priskrbeli tudi to. "Ljudem ni bilo nič hudega," je dejal Potočnik.

Po včerajšnjem reševanju ni na Veliki planini nobenega pohodnika več, razen dveh, ki sta izrazila željo, da se v dolino vrnete čez en teden. Sicer pa vsak dan preverjajo, kakšno je stanje. Kdaj bo gondola začela obratovati, težko napovedo, po izkušnjah sodeč pa bi to po Potočnikovih navedbah lahko trajalo kakšen teden. Niso pa nastale nobene okvare na napravah, temveč je težava le v elektriki.

Nekaj planincem je sicer uspelo priti v dolino že v nedeljo. Dva od njih sta nam zaupala, da so ju oskrbniki opozorili na nevarne razmere zaradi lomljenja dreves, niso pa jima vrnitve v dolino odsvetovali. Par se je vseeno odločil, da se vrne v dolino. Del poti so ju z vozilom prepeljali gorski reševalci.

Smučarje bodo rešili danes

Na smučišču Črni vrh nad Cerknim v apartmajih je bilo ujetih 35 tujih in domačih smučarjev. Potem ko so tudi minulo noč prespali na smučišču, so jih danes le prepeljali v dolino, nam je potrdil Samo Kosmač iz Civilne zaščite.

Na smučiščih bo treba najprej očistiti naprave

"Včeraj niso delovala smučišča na Mariborskem Pohorju, Kopah, Golteh ter smučišča Krvavec, Cerkno in Stari vrh. Vprašanje pa je, kako bo v prihodnjih dneh," je povedal Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarjev. "Na Mariborskem Pohorju danes imajo električno energijo, treba pa je očistiti naprave in odstraniti vejevje. Naprave bodo danes vključevali postopno. Tudi naprave na Starem vrhu danes že obratujejo."

Je pa težko napovedati, kako bo z obratovanjem preostalih v prihodnjih dneh. "Upamo, da ne bo preveč padavin; te bi električarjem spet otežile delo. Posredno je to težava za upravljalce. Upamo, da bodo elektriko uredili, večina smučišč bo tako začela obratovati," je še povedal Brecelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.