Šport
29 ogledov

Prevc: Boste že videli, s katerimi smučmi bom skakal

Planica 2016 Saša Despot
Člani ekipe v smučarskih skokih so se že lotili priprav na novo sezono svetovnega pokala, v kateri nameravajo, če že ne nadgraditi, pa vsaj ponoviti dosežke iz z rekordi zaznamovane minule zime. Peter Prevc, Robert Kranjec in druščina iz A-reprezentance so danes na stadionu v Kranju del priprav opravili pred mediji.

Po izjemni sezoni so slovenski orli še višje dvignili letvico že tako izjemnih dosežkov, slovenski skoki so po zaslugi Petra Prevca bogatejši za nekaj novih mejnikov, skakalci pa so z obilico vrhunskih uvrstitev in zmag poskrbeli za veselje in zadovoljstvo množice domačih ljubiteljev smučarskih skokov in poletov. Ti so še zlasti prišli na svoj račun povsem na koncu s spektakularnim zaključkom sezone v Planici v režiji Petra Prevca in Roberta Kranjca. Po koncu je sledilo še veliko slavje ob dvigu velikega in malega kristalnega globusa, obe prestižni lovoriki je prejel kdo drug kot Peter Prevc.

Po koncu sezone se je bilo najpomembneje čim bolj spočiti, pozabiti na velikansko evforijo, oddaljiti od javnosti in medijev, tako da se bodo lahko vsi fantje v miru in brez bremen in pritiska lotili priprav na novo sezono. Tako Prevc kot Kranjec sta posezonski mir in tekmovalni počitek poiskala daleč od Slovenije, v Aziji, Kranjec se je z ženo Špelo in hčerko Piko Felicijo odpravil v Indonezijo, Prevc pa se je z dolgoletnim dekletom Mino potepal po Tajski. Oba sta se po lepih počitnicah v tropih vrnila zadovoljna, napolnjena z novimi vtisi, mirna, spočita, v zadovoljstvo članov trenerskega strokovnega štaba počitnice niso pustile kakšnih nepredvidenih posledic v obliki, denimo, kakšnih poškodb ali viška kilogramov v telesni teži.

Bežen pogled v priprave

Odgovorni pri Smučarski zvezi Slovenije so danes kondicijsko vadbo, skakalci so vadili na atletskem in nogometnem stadionu v Kranju, odprli za predstavnike medijev, ki so tako dobili vsaj bežen vpogled v tako imenovano "suho vadbo".

"Gre za redni trening, čeprav je bil tokrat nekoliko prilagojen, glede na to, da bodo imeli danes še gimnastiko. Delali smo predvsem na absolutni moči in eksplozivnosti, potem se bomo odpravili še v novo gimnastično dvorano v Ljubljani, kjer bomo vadili akrobatiko ter tako nekoliko razbili ustaljeni trening. V primerjavi z lani smo se odločili za novost, gimnastiko oziroma akrobatiko, zaradi same faze leta za še boljše obvladovanje telesa. Naslednji četrtek bodo naredili že prve skoke na mali, 80-metrski skakalnici v Planici, čemur bomo prilagodili tudi trening. Pri prvih skokih nikoli ne gremo na polno, s polno obremenitvijo, da ne bi bilo kakšnih poškodb. Potem bomo začeli testirati novo opremo, drese ter počasi šli na 120-metrsko skakalnico," je dejal Matjaž Polak, trener v ekipi Gorana Janusa, zadolžen za motorično pripravo skakalcev.

Prevc: Spočil sem se

Peter Prevc, veliki kristalni globus | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Sem se spočil, moje telo je bilo bolj kot ne v mirovanju, prav veliko se nisem zadihal ali predihal, zato sem bil že vesel, da sem lahko znova prišel sem, se malo predihat in prešvicat, spucat," je vtise po koncu počitnic strnil Peter Prevc, aktualni svetovni prvak v poletih.

Med dopustom zadnje sezone ni prav nič podoživljal: "Mogoče sem šel le enkrat čez, kako je bilo, kako so šli uspehi, kako je šla krivulja dol oziroma gor, na kateri tekmi bi lahko potegnil ven več, na kateri sem bil presenečen, da sem jo oddelal tako dobro, kot sem jo. Predvsem je šlo za analitično delo, da bom imel potem še kaj delati za naprej. Kakšnega bremena ni, ni še čas razmišljati za naprej na sezono, živim iz tedna v teden, kar je zaenkrat povsem dovolj. Zaenkrat je še prezgodaj, da bi razmišljal o poletni sezoni. Nismo se še usedli in pogovorili, treba je še malo počakati, videti, kako se vse razvija, da se potrdijo vsi finančni in trenažni plani, potem se bomo usedli in videli, kaj lahko spremenimo in kje, kaj smo slabo delali, kaj dobro. Potem bomo naredili terminski plan za poletje," je še dejal Prevc.

Najboljšega skakalca minule zime je po koncu sezone doletela novica o koncu proizvodnje skakalnih smuči v begunjskem Elanu ter načrtovani selitvi k podjetniku Petru Slatnarju: "Prav veliko se nisem mogel vpletati. Še dan prej sem govoril s Tomijem (Trbovcem, predstavnikom zveze za odnose z javnostmi; op. STA), da se bomo konec tedna zmenili za naprej, nato pa me je naslednji dan poklical, da moram nujno priti. Kaj pa je? Boš že izvedel. Če bi bilo kaj dobrega, bi mi že po telefonu povedal. Je tako, kot je. Veliko nisem mogel mešetariti, sem se umaknil in čakal razplet dogodkov. Zaenkrat zaupam načrtu. Je pa tako, da preden ne dobiš materiala in poskusiš, ne moreš ničesar obljubljati. Gre za stalen razvoj, tudi z lansko smučko ne vem, če bi letos tako dobro skakal. To je razvoj, ki gre vedno samo naprej, treba je samo lepo čakati. Boste že videli, s katerimi smučmi bom skakal."

Obeta se tudi novost pri čevljih: "Vsekakor jo je treba poizkusiti, videti, ali je dobro ali je za smeti. Novembra bo vse jasno." O novi sezoni še ne razmišlja: "Že večkrat sem dejal, da če bom isti, bom rezultatsko slabši. Treba bo videti, kaj lahko spremenim, da bom boljši. Težko je maja obljubljati, kaj se bo zgodilo pozimi. Tudi glede novosti akrobatike je težko kaj konkretnega povedati. Da bom zaradi ene vaje skočil tri metre dlje? Trenažni proces je mozaik, vse se mora ujemati, povezovati, da je telo pripravljeno, da se glava in telo povežeta, da nato narediš tisto, kar hočeš".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.