Slovenija
14 ogledov

Smučišče bo dobilo finančno injekcijo

Kanin, smučišče, gondola Saša Despot
Država namerava prispevati tri milijone evrov za oživitev Kanina.

Država namerava za sanacijo kaninske žičniške infrastrukture nameniti tri milijone evrov, je na torkovi seji državnega zbora potrdil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Takojšnje popravilo bi bilo vsaj 30-krat cenejše, poroča Delo.

 

"Kakor koli obrnemo, je sramota, da se eno od dveh visokogorskih smučišč ne uporablja ali ne obratuje že drugo leto," je prepričan minister. Predlagal je, da morajo k projektu pristopiti v obliki javno-zasebnega partnerstva lokalna skupnost, zasebni kapital in tudi država. "Ministrstvo je v okviru zelo omejenih sredstev, o katerih se bomo še pogovarjali za sprejetje proračuna v letošnjem letu, predvidelo vsaj tri milijone evrov za sanacijo tega žičniškega sistema. Naložba je veliko večja, kot bi bila, če bi se odzvalo takoj in našlo pripravljenost za neko razumno rešitev."

 

Uničil je tudi sneg

 

Po januarski nesreči dveh gondol na krožni kabinski žičnici je takratni direktor upravitelja smučišča ATC Kanin Aleš Uršič takoj klical na pomoč za popravilo naprave. Po prvih ocenah bi bilo za obnovo poškodovanega stebra, baterije in jeklenice zadoščalo že 50.000 evrov. Številka je nato zrasla na 80.000 in tudi 100.000 evrov.

 

Ko se je naslednjo zimo Bovška razvojna zadruga trudila odkupiti oziroma najeti naprave, dodajajo v Delu, je njen predsednik Jernej Stritih zatrjeval, da so na trgu našli celo cenejše rezervne dele od ATC. Toda po dveh zimah neobratovanja je sneg, še posebej v zadnji zimi, dodatno poškodoval krožno kabinsko žičnico in skoraj uničil sedežnico Prevala, ki so jo na Kaninu postavili kot zadnjo za povezavo s smučiščem Sella Nevea leta 2007.

 

Minister Počivalšek kljub temu vztraja, da ima Bovec zgolj z obnovo Kanina možnost, da postane 12-mesečna turistična destinacija. "To je edino zagotovilo, da bodo vse kapacitete, ki so tam že narejene, in tudi tiste, ki še bodo, lahko dale prave ekonomske rezultate. Seveda pa je pogoj, da najdemo eno odgovorno javno podjetje, ki se bo tega projekta lotilo. V tem primeru bomo na našem ministrstvu z vsemi razpoložljivimi močmi podprli tak projekt."

 

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.