Svet
10 ogledov

Sneg ugasnil del Kanade in ZDA

Snežno neurje v Kanadi
1/3
Reuters
Na vzhodu Kanade in severu ZDA se spopadajo z ekstremnimi zimskimi razmerami. Promet stoji, ni elektrike, do zdaj so našteli pet smrtnih žrtev.

Območje so zajele obilne snežne padavine z močnim vetrom in ledenim dežjem. Močan veter ruši drevje, ki nato pada po električnih vodih. Elektropodjetja hitijo s popravili, vendar opozarjajo, da se bo zaradi vremenskih razmer položaj čez dan verjetno še poslabšal. Po napovedih meteorologov naj bi na območju samo danes zapadlo še najmanj 30 centimetrov snega.

Župan Toronta Rob Ford je dejal, da gre za "najhujše neurje v zgodovini Toronta". Pojasnil je, da je samo v širši okolici mesta brez elektrike ostalo okoli 250.000 ljudi, v celotni provinci Ontario pa je v nedeljo zvečer brez elektrike ostalo okoli 350.000 ljudi. V Quebecu je brez elektrike okoli 50.000 ljudi, prizadeti sta tudi provinci Nova Škotska in Novi Brunswick.

Kanadske oblasti so objavile, da si prizadevajo za normalizacijo stanja, vendar bi lahko trajalo še več dni, preden bodo lahko vsi dobili nazaj elektriko.

Le nekaj kilometrov stran prava pomlad

Podobno stanje je tudi v ZDA na območju Velikih jezer, kjer neurje povzroča velike težave v prometu, tako cestnem kot tudi letalskem, kar je še posebej težavno, saj je na cestah in letališčih ogromno ljudi zaradi bližajočih se božičnih praznikov. Okoli 700 poletov je bilo odpovedanih, več kot 11.000 pa so jih morali odložiti.

Tudi s tega območja poročajo o prekinitvah oskrbe z elektriko. Na območju zveznih držav Michigan, New York in Nova Anglija je brez elektrike okoli 400.000 ljudi.

Po drugi strani pa se mesto New York samo nekaj kilometrov južneje sooča s pravim pomladanskim valom in nenavadno visokimi temperaturami za ta letni čas. V newyorškem Centralnem parku so izmerili kar 21 stopinj Celzija.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.