Slovenija
19 ogledov

Počasi pripravite lopate in pluge

Sneg Andrej Leban
Scenarijev je trenutno še več, a po enem od njih je prihodnji konec tedna zelo verjeten sneg, pravi vremenoslovec Brane Gregorčič.

Trenutno vlada obdobje nenavadno visokih temperatur, ki so se na najkrajši dan v letu oziroma na uradni začetek zime gibale krepko prek 10 stopinj Celzija. A nov teden bo stvari očitno postavil na svoje mesto. 

Kot je za zurnal24.si pojasnil dežurni prognostik Brane Gregorčič, bo v sledečih dneh prisoten trend padanja temperatur, še posebej po božiču. Prva dva izmed božičnonovoletnih praznikov bosta tudi skoraj gotovo še suha.

Čeprav je napovedovanje vremena za cel teden naprej nehvaležno, pa Gregorčič pravi, da trenutni modeli kažejo na 40-odstotno možnost sneženja prihodnji konec tedna. 

Za zdaj modeli kažejo, da obstaja možnost snežnih padavin v nedeljo in ponedeljek. 

Najkrajši dan, a sonce bo vzhajalo še kasneje

Tri minute čez polnoč v ponedeljek se bo sicer zgodil Sončev obrat oziroma solsticij, ko severna polobla uradno vstopi v koledarsko zimo. Zanimivo pa bodo v naslednjih dneh jutra še temnejša kot doslej. Tako bo denimo jutri v Ljubljani sonce vzšlo ob 7.41, naslednja dva dni minuto kasneje, med božičem in 27. decembrom pa celo ob 7:43. "Zaradi nagibov Zemeljske osi pride do nekajminutne zakasnitve, vendar pa je dan že takoj po 21. decembru daljši, saj sonce tudi zaide ustrezno kasneje. Neto izplen je torej pozitiven," pojasnjuje nenanavadno časovno igro narave Gregorčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.