Slovenija
19 ogledov

Snežna odeja se bo zvišala za nekaj cm

sneg Ljubljana Saša Despot
Po napovedih meteorologov lahko v četrtek zapade do 5 cm snega.

Nov delovni teden bo vremensko moker in oblačen. Danes bo še občasno deževalo, zvečer pa se bo meja sneženja spustila pod tisoč metrov, jutri pa do nižin.

Dežurni meteorolog Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso) pravi, da večjih količin snega ni pričakovati, saj bodo temperature malo nad ničlo in bo sneg moker. "Lahko pa zapade nekaj centimetrov, predvsem na jugu. Ampak nekih resnih količin ne bo," opozarja.

Danes bodo dnevne temperature od 2 do 5, na Primorskem do 11 stopinj Celzija. Jutri bodo malo nižje, od minus 2 do 2, na Primorskem od 3 do 7 stopinj.

Konec tedna hladneje in sneg

V sredo bo povečini suho, v četrtek pa bo spet rahlo snežilo. Zapade lahko do 5 cm snega, zlasti v južni Sloveniji, kjer bo sneg bolj suh.

Velkavrh dodaja, da bo vreme potem bolj suho in tudi hladneje. Do četrtka večje ohladitve ni pričakovati, oblačnost pa bo velika. Ta bo manjša ob koncu tedna, ko bo bolj mraz, zaključuje Velkavrh.

Opozorilo še velja

Na Arsu še vedno opozarjajo na veliko nevarnost snežnih plazov v visokogorju. Nad 1.800 metri je namreč snežilo, zato je zaradi novega snega, ki je rahel in spihan v zamete, velika nevarnost plazov.

Nižje se je možnost plazenja povečala zaradi razmočene snežne odeje v večjem delu Slovenije, tudi v sredogorju, razen na vzhodu in severovzhodu.

Nevarnost je na območju Julijcev, zahodnih Karavank in v zahodnem delu Savinjskih Alp 4. stopnje, drugod pa 3. stopnje.

Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se v visokogorju lahko prožijo plazovi nesprijetega snega, nižje pa talni plazovi razmočene snežne odeje, pravijo na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.