Svet
6 ogledov

Snowden na nikograšnji zemlji

Edward Snowden Reuters
Zanimiv preobrat. Rusi pravijo, da žvižgač Snowden nikoli ni prestopil ruske meje. In tehnično gledano ne lažejo: še vedno se nahaja v tranzitnem območju.

Beg nekdanjega ameriškega obveščevalnega analitika Edwarda Snowdna priliva ogenj na vnet prepir na relaciji ZDA-Rusija-Kitajska.

30-letnika ZDA iščejo, ker je medijem razkril tajne vladne nadzorne programe.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov zdaj trdi, da Snowden "nikoli ni prečkal ruske meje". Zavrnil je ameriške obtožbe, da mu pomagajo pri begu. "Vsi poskusi, da bi krivdo zvalili na Rusijo so brez podlage in nesprejemljivi,"  je dejal Lavrov.

Ne nameravajo ga izročiti

Lavrovove izjave so sicer tehnično korektne, vendar ne drži, da Rusi ne bi vedeli, kje se Snowden nahaja. To potrjujejo izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je dejal, da je Snowden prišel v Rusijo, a se še vedno nahaja v tranzitnem območju na letališču, Rusija pa da ni njegov končni cilj. Pravi, da je svoboden človek, bi bilo pa dobro zanj, da bi čim prej izbral končno destinacijo. Izročiti ga ne nameravajo, saj da ZDA za to niso zaprosile.

Snowden je imel za nedeljo popoldan rezervirano letalsko karto za Kubo, vendar tja ni poletel. Vmes so mu preklicali potni list. Strasti je že poskušal pomiriti ameriški državni sekretar John Kerry, češ da ni treba zaostrovati spora z Rusijo zaradi tega. 

Komentarjev 2
  • lukaz 18:26 25.junij 2013.

    Ah, kje pa.Naši ritolizci ga bodo še prvi dan američanom poslal.Sj nimajo jajc Ameriki rečt ne!

  • dd 17:53 25.junij 2013.

    Najbolje, da pride v Slovenijo, tukaj bo lahko mirno živel, do konca dni.