Slovenija
901 ogledov

So drva res bolj "ekološka" kot kurilno olje?

slovenija 9.2.2012, kurilnica, drva, kurjac, pec na drva, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
V strnjenih naseljih je namreč že zdaj, ko se je kurilna sezona komaj začela, pogosto izrazit vonj po dimu. So drva res bolj eko kot kurilno olje?

Drva so obnovljiv vir energije in CO2 nevtralna. "Biomasa, med katero spada tudi lesna biomasa, ima emisijski faktor nič, kar pomeni, da je njen prispevek k emisijam toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe, nevtralen. Poljudno se smatra, da se toliko CO2, kot ga drevesa skladiščijo v toku rasti, tudi izpusti ob kurjenju lesne biomase," pojasnjujejo na ministrstvu za okolje. 

Problem je dim "Problem nastaja z vidika kakovosti zraka, če se gospodinjstva ogrevajo z zastarelimi malimi kurilnimi napravami, ki so v Sloveniji glavni vir delcev PM10 in slabe kakovosti zraka. Gre za male kurilne naprave brez zalogovnika tople vode z nizkim izkoristkom naprave in visokimi emisijami delcev," opozarjajo. Dodajajo, da so izpusti iz zastarele male kurilne naprave lahko tudi do desetkrat višje od tistih iz sodobnih. 

Poleg peči pa na izpuste škodljivih snovi zelo vpliva tudi način kurjenja. Pri običajnem obratovanju so namreč emisije desetkrat večje kot v idealnih pogojih, pri slabih pogojih pa celo stokrat višje, je država zapisala v operativni program varstva zraka pred delci PM 10. Razpon emisije iz kurišča na les je tako lahko od 20 do več kot 5000 mg/Nm3 

Posebej problematično je kurjenje mokrega lesa ali odpadkov.

"Izrazito nevarni so tisti, ki vsebujejo lepila, barve, impregnacijska sredstva (vezane plošče, iverke), barvan ter impregniran les (železniški pragovi, električni drogovi, stara lesena okna ...). Prav tako v kurišče ne sodi razna plastika, kuhinjski odpadki, odpadna motorna in mazilna olja ali masti. Časopisni in revijalni papir vsebujejo kisline in težke kovine, zato izhajajo pri zgorevanju v okolje v obliki fenolov, formaldehidov ter dioksinov," na spletni strani opozarja energetski svetovalec Bojan Žnidaršič
Najenostavnejši in očiten znak dobrega kurjenja je bel dim iz dimnika, bolj kot je neviden, boljše je izgorevanje. Temen in gost plin pa je znak slabega izgorevanja. 

Več nasvetov za kurjenje lesa lahko najdete na tej povezavi

Ministrstvo za okolje bi izenačilo ceno kurilnega olja in dizla

Na ministrstvu so naklonjeni temu, da bi se ceni kurilnega olja in dizla izenačili saj povzročata enake emisije toplogrednih plinov, enaka cena pa bi uporabnikom dala informacijo o vplivu rabe na okolje. Zavedajo pa se, da poleg okoljskih ciljev, trošarine zasleduje tudi proračunske, energetske in druge cilje. 

Da so se trošarine na kurilno olje v petih letih skoraj potrojile, medtem ko se se na dizelsko gorivo znižale, smo poročali pred dnevi.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • principiumnovum 15:52 14.oktober 2015.

    Najprej si moramo razčistiti pojme, kaj sploh pomeni suh les, da se bomo razumeli, o čem se pogovarjamo. Tisti, ki kuri suh les ve, o čem govorim. Kdor pa kuri eno leto staro drvo in misli, da kuri suh les, ...prikaži več sploh ne ve, kaj suh les v resnici sploh pomeni in koliko vlage ima. Razpucajte si pojme, kaj je medcelična vlažnost in intercelična vlažnost lesa preden kaj pišete tukaj gor. Za razmislek: hrast se suši 1 cm na leto, zato sploh ni primeren energent...

  • principiumnovum 15:48 14.oktober 2015.

    Ni res! Velika večina gospodinjstev, ki kurijo na drva, nimajo nobene enoletne (lanske) zaloge. Vsi kurijo sveža drva. Tudi, ko ti kmet prodaja drva in ti zagotovi, da so "gozdno suha", je to čisti nateg. To pomeni, da jih je ...prikaži več pomladi podrl, odležala so v vlagi v gozdu, jeseni pa jih že kuriš. V Nemčiji ti takšnih drv prodajalec sploh ne sme prodati. Proda ti jih lahko šele čez dve leti (ponekod sem zasledil celo 3 leta, morda je razlika med nemškimi zveznimi deželami) in to pod pogojem, da ne presegajo zakonsko določeno mejo vlažnosti. In še enkrat. Kaj ti pomaga peč za 5000 ojrov, če kuriš moker les. Ali imaš sploh predstavo, koliko energije izgubiš, če mora peč pred vplinjanjem les še sušit povrhu vsega. Jaz res mislim, da ti ne rabim razlagati teh stvari, saj to ti je pa po mojem ja jasno, da bolj kot je sveža/mokra več energije peč porabi sama zase, da drva "osuši" in uplini.

  • Franjo Erman 09:23 14.oktober 2015.

    a to, da po ulici smrdi po dimu, je kakovosten zrak?? kateri osel se je tega spomnil? pa še to: a bo sedaj nafta po ceni kurilca?