Zdravje > Aktualno
170 ogledov

So grišča z umetno travo vzrok za levkemijo?

Umetna trava Profimedias
Trenerji in nogometaši zahtevajo dodatne zdravniške preglede, bojijo se namreč rakotvornih snovi, ki bi lahko končale v njihovi krvi.

Čeprav ameriške nacionalne inšpekcije zagotavljajo, da igrišča z umetno travo ne predstavljajo nobenega tveganja za zdravje, tamkajšnji trenerji in nogometaši zahtevajo dodatne zdravniške preglede. Bojijo se namreč rakotvornih snovi, ki bi lahko končale v njihovi krvi.

Raziskava medicinskega centra Mount Sinai s sedežem v New Yorku je namreč dokazala, da bojazen o gumijastih zrnih, v katerih so nevarne kemikalije, ni iz trte zvita.

Umetna trava | Avtor: Profimedias Profimedias
Po njihovih ugotovitvah izpostavljenost visokim koncentracijam kemikalij v zrnih, ki jih običajno proizvajajo iz starih avtomobilskih pnevmatik, lahko povzroča nevrološke in razvojne težave. Ljudje, ki se dlje časa zadržujejo na teh igriščih, pa so tudi bolj dovzetni za druge bolezni, predvsem na raka.

Vratarji nejvečkrat zboleli

Že leta 2014 je nogometna trenerka Amy Griffith sestavila seznam ameriških nogometašev, ki so kar naenkrat, v sumljivih okoliščinah zboleli za levkemijo, v glavnem so bili to vratarji: "V bistvu je to logično, vratarji najpogosteje prihajajo v neposredni stik z z umetno površino. Že pri desetminutnem ogrevanju se lahko več kot stokrat vržejo po tleh. Ob tem vdihavajo ali celo pogoltnejo delce iz umetne trave, kemikalija pa lahko prodre že v majhno ranico na telesu," je opozorila. 

Trenerka je ob tem spomnila na 14-letnega sina družinskih prijateljev, ki je kot vratar nogometnega kluba zbolel za Hodgkinovim limfomom. Z namenom opozarjanja na nevarnost kemikalij, ki po njenem povzročajo raka, se je Griffithova povezala z molekularnim toksikologom in epidemiologom na Univerzi Yale Vasilisom Vasilioujem: "Ne bom vam lagal, svojim otrokom sem prepovedal kakršen koli šport, ki se dogaja na umetni travi. Varnost otrok mora biti na prvem mestu," je dejal Vassiliou.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.