Šport > Zimski športi
15 ogledov

So za Vonnovo izgubljene tudi olimpijske igre?

sp v alpskem smučanju schladming superveleslaom lindsey vonn EPA
Vsi ameriški mediji so se razpisali o hudi poškodbi ameriške smučarske junakinje Lindsey Vonn, ki je padla na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Pri enem od skokov na superveleslalomu si je pri padcu raztrgala križne vezi desnega kolena in zlomila golenico.

V ameriški reprezentanci sicer pričakujejo, da se bo Lindsey Vonn v svetovni pokal vrnila v sezoni 2013/14 in da bo nared za olimpijske igre (OI). Po takšnih poškodbah okrevanje traja približno eno leto, pravijo v ameriškem taboru.


Pri USA Today že zdaj ugibajo, ali se bo Vonnovi sploh uspelo vrniti do OI v ruskem Sočiju, ki bodo čez natanko 12 mesecev. Američani menijo, da je Vonnova tako vrhunska atletinja, da ji to lahko uspe, vendar bo šele uspešnost operacije pokazala, ali bo imela dovolj časa za okrevanje.

Vonnovi vzornici Picabo Street je to uspelo. Po hudi poškodbi kolena decembra leta 1996 je 14 mesecev pozneje na OI v Naganu na Japonskem osvojila zlato v superveleslalomu. Priznani ortoped Dr. Tom Hackett iz bolnišnice Steadman Clinic v Vailu v Coloradu je za NY Times dejal, da obstajajo velike možnosti, da se Vonnova na tekmovanja vrne pravočasno. Bolj kot zaradi zloma golenice daljše okrevanje vidi zaradi operacije križnih vezi, ki bi lahko trajalo vsaj osem mesecev. Hackett je ljubitelje smučanja v ZDA pomiril, da so se se v enem letu po podobnih poškodbah vrnili že številni smučarji in deskarji.

Washington Post pa navaja besede očeta Vonnove Alana Kildowa, ki je po padcu po telefonu govoril s hčerko: "Jezna je na to, kako so se stvari odvile. Dejala je, da je pristala na snegu, posutem z ledenimi kristali, kar je povzročilo padec."

Lindsey Vonn bodo operirali v začetku prihodnjega tedna v Vailu. "Glede na okoliščine je Vonnova dobro," je dejal trener Vonnove Robert Trenkwalder.

"V Schladmingu smo dobro sodelovali z zdravniki v bolnišnici, ki so Vonnovo pregledali. Dejali so, da bo okrevanje trajalo okrog devet mesecev. Operacijo želi opraviti doma. Obenem pa si želi, da bi v Lake Louisu ponovno zmagala in o koncu kariere ne razmišlja," je dejal Trenkwalder in dodal, da Vonnova na skoku pred padcem ni naredila napake: "Na tistem odseku proge je bila enostavno veliko hitrejša od ostalih."

Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:53 06.februar 2013.

    Ne mislila je na pršenje dežja, ki je padal v spodnjem delu in ob dotiku z snegom zmrzoval. Po tirnicah , kjer so vozile ostale se je to z samo njihovo vožnjo čistilo, med tem ko je pa Vonova mogoče ...prikaži veče res zaradi prevelike hitrosti, prej pa zaradi napačno izbrane smeri skoka, po skoku pristala na pred njo od nobene prej zvoženemu delu steze. Lepo se vidi, kako ji je potegnilo desno smučko in v že tem hipu potrgalo križne vezi kolena.

  • diego67 08:58 06.februar 2013.

    "Jezna je na to, kako so se stvari odvile. Dejala je, da je pristala na snegu posutem z ledenimi kristali, kar je povzročilo padec."Verjetno je mislila,da bo proga zanjo posuta z kristali SWAROVSKI !?Ali pa morda peščeni ????