Svet
9 ogledov

So zaradi šlamparije umrli nedolžni?

FBI EPA
So morali umreti nedolžni, ker je bila analiza las pomanjkljiva?

Po pregledu 268 primerov, pri katerih so analizirali lase, sta ameriško pravosodno ministrstvo in FBI priznala, da je bilo pred letom 2000 skorajda vsako pričanje FBI-jevega strokovnjaka za analizo las pomanjkljivo.

Forenziki so v skoraj vseh od 268 pregledanih primerih, ki segajo celo do leta 1970, s svojim pričanjem vplivali na tožilce, poroča Washington Post. V kar 32 primerih, pri kateri so zasledili pomanjkljivosti, je prišlo do smrtne obsodbe. 14 oseb so že usmrtili ali pa so umrli v ječi. To sicer ne pomeni, da so te obsodbe temeljile le na analizi las.

Omenjeni časnik je razkril, da je FBI pri izobraževanju strokovnjakov več let uporabljali vprašljive metode. Do leta 2000 so analitiki le z mikroskopom primerjali lase osumljenca in las, ki so ga našli na kraju zločina. Strokovnjaki pravijo, da pri tej metodi lahko zelo hitro pride do napake.

Obtoženi in zvezni ter državni tožilci v 46 državah so bili obveščeni, naj preverijo, ali obstaja možnost za pritožbo na sodbo. Zaradi novih dognanj so doslej izpustili že štiri obsojene.

Gre za enega največjih forenzičnih škandalov v državi, saj kaže na neuspeh sodišč, da poroto obvarujejo pred lažnimi znanstvenimi informacijami, pravijo pravni analitiki. Postavlja se vprašanje, kako se bodo sodišča in državne oblasti odzvale na ugotovitve, ki potrjujejo, da obstaja večletna težava s subjektivnimi forenzičnimi metodami, kot sta analiza las in ugrizov, ki so vodile v nepravične obsodbe.

Pri FBI-ju so sicer povedali, da so se zavezali k zagotavljanju točnosti prihodnjih analiz, kot tudi k uporabi vseh metod forenzične znanosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.