Slovenija
69 ogledov

Slovenca nad Sočo uprizorila rekord

Zmaj in letalo
1/5
Samo Vidic/Red Bull
Visoko nad dolino Soče se je pred nekaj dnevi zgodil nenavaden dogodek. Pilot jadralnega zmaja je pristal na krilu jadralnega letala.

Glavni akter dogodka je bil izkušeni 30-letni zmajar Matjaž Klemenčič. Tri dni sta se s pilotom jadralnega letala Nejcem Faganjeljem trudila za izreden, a tudi zelo nevaren stik obeh zračnih plovil, na koncu pa je bil njun trud poplačan. 

Izziv je bil toliko večji, ker jadranje zahteva povsem drugačno obvladovanje zračnega plovila kot pa motorni pogon, saj vse deluje zgolj s pomočjo vzgona, usklajevanje hitrosti in smeri obeh plovil je zato toliko težje. A napredek pri jadralnih zmajih je bil v zadnjem obdobju silovit in so postali zelo hitri in natačni za pilotiranje, po drugi strani je letalo tipa blanik znano po sposobnosti, da lahko varno leti tudi pri nižjih hitrostih, ki jih sicer zmaji lahko dosegajo.

Vseeno pa je v enem od poskusov prišlo do nevarne situacije, ko je zmaja v nekem trenutku obrnilo proti letalu in se je moral Klemenčič dobesedno odriniti od krila letala. 

Uspelo jima je, a reprize ne bo

A uigranost obeh pilotov je v tretjem poskusu obrodilo sadove, Klemenčič je z nogami pristal na krilu jadralnega letala. “Letela sva ves čas nad neposeljenim delom Soške doline in dovolj visoko, da bi imela čas reševati zadeve, če bi prišlo do kakšnih resnih težav. Ko nama je uspelo, je bil občutek enkraten, mislim pa tudi, da sva prva na svetu, ki sva stvar izpeljala. Ne vem sicer, če je kdo sploh že poskušal,” je Klemenčič dejal v izjavi, ki so jo posredovali pri slovenski strani Red Bulla. 

Oba pilota pa sta se strinjala, da kljub uživanju v treh dneh letenja izziva še enkrat ne bi šla ponavljati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.