Šport > Zimski športi
32 ogledov

Sedma kolajna v Sočiju: Košir bronast!

Marguč Soči 2014 olimpijske igre paralelni veleslalom kvalifikacije
1/21
Reuters
Slovenski deskar na snegu Žan Košir je v malem finalu paralelnega veleslaloma premagal Nemca Patricka Busslerja in osvojil bronasto olimpijsko kolajno. Rok Marguč in Rok Flander sta obstala v četrtfinalu.

Slovenski deskar na snegu Žan Košir je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojil bronasto odličje v paralelnem veleslalomu, potem ko je v malem finalu premagal Nemca Patricka Busslerja za 2,26 sekunde. Zlato je osvojil Rus Vic Wild, srebro pa Švicar Nevin Galmarini.

Rok Marguč in Rok Flander sta obstala v četrtfinalu. Marguč, na koncu peti, je v četrtfinalu za devet stotnik sekunde zaostal za Galmarinijem, Flander, na koncu šesti, pa za štiri desetinke sekunde za Busslerjem. Izidor Šušteršič je izpadel v kvalifikacijah z 21. časom.

"Zahvalil bi se Rusiji, da mi je dala možnost osvojiti zlato kolajno. Zelo sem vesel zaradi tega. Rusija me je res podpirala v teh letih. Neverjetno! Težko zdaj spravim skupaj besede, ki bi lahko opisale moje občutke. Evforičen sem. V ta šport sem od sedmega leta vložil veliko. Neverjeten dan je za mano. Oba z ženo sva osvojila olimpijsko kolajno. ne moreš si želeti več," je dejal Wild.

''Enostavno se je dokazalo, da se v mojem življenju vse dogaja postopoma in kolajna z velikih tekmovanj je bila edina stvar, ki mi je manjkala. Zelo sem zadovoljen,'' je za RTV Slovenija povedal Košir in dodal: ''Če pogledam celoten dan, je bila v kvalifikacijah zelo ledena podlaga, v finalu pa se je iz vožnje v vožnje mehčala. Noge so bile vse bolj šibke, vendar mislim, da si bom zapomnil ta sončni dan v Sočiju, ki bo ostal del mojega življenja.''

Košir je veljal za enega od favoritov za odličja, vendar se s tem ni obremenjeval. ''Ne, niti ne,'' je dejal 29-letnik, ki tako kot ponavadi s svojim nastopom ni bil povsem zadovoljen. ''Danes s svojimi vožnjami nisem bil povsem zadovoljen, vendar je zadostovalo za kolajno. Imel sem težke nasprotnike. Škoda napake v polfinalu. V malem finalu sem imel malo 'zegna', tako da se je na koncu vse izravnalo,'' je še povedal Košir in za konec dodal: ''Pokazal sem izkušenost, čaka me še ena tekma in mogoče bo možnost za še eno kolajno.''

''Nočem biti junak''

Slovenski deskar je pred igrami deloval izredno samozavestno. V izjavah je zatrjeval, da ga bo težko premagati, bal se je le napak. A te je očitno odpravil, saj je pokazal konstantnost, ki pred tem ni bila ravno njegova vrlina. "Samozavestno sem že deloval, a od mene boste težko slišali, da sem najboljši. Imam pa ves čas monologe, da se ves čas spodbujam, ker stoodstotno ne zaupam vase. Zaenkrat še ne, mogoče mi bo v soboto na slalomu lažje, saj medaljo imam. Nočem pa biti junak, ves čas si želim biti z nogami trdno na tleh. Vem pa, da so moje zmožnosti velike," kljub samozavestnim izjavam ni stoodstotno prepričan Košir.

Kummerjevi zlato, bron Wildovi ženi

V ženski konkurenci je slavila Švicarka Patrizia Kummer. Srebro si je priborila Japonka Tomoka Takeuči, ki je v velikem finalu padla. Bron je osvojila Rusinja Alena Zavarzina, sicer žena v ZDA rojenega Vica Wilda, ki je v moški konkurenci osvojil zlato za Rusijo.

žan košir nevin galmarini vic wild soči deskanje | Avtor: EPA EPA
Med dekleti je edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik tekmovanje končala v kvalifikacijah na 24. mestu.

Finale

Košir je v malem finalu storil napako, tako da mu je Bussler najprej pobegnil, vendar je Nemec pod pritiskom zapravil svojo prednost in prva vožnja je pripadla slovenskemu tekmovalcu. V drugi vožnji je bila zgodba v zgornjem delu ravno obratna - napako je naredil Bussler - a Košir ni vrnil darila in Sloveniji prinesel sedmo kolajno v Sočiju.

Polfinale

Košir je v prvi polfinalni vožnji napravil napako v zgornjem delu, in čeprav je zaostanek za Galmarinijem praktično že nadoknadil, je ta ob prihodu v cilj znašal 12 stotink. Edini slovenski polfinalist si je tudi v drugem nastopu privoščil napako, medtem ko je njegov nasprotnik odpeljal brezhibno in se zasluženo uvrstil v finale.

Četrtfinale

Prvi si je uvrstitev v četrtfinale zagotovil Žan Košir, ki je napredoval po odstopu Philippa Schoha, Rok Marguč pa je nadoknadil devet stotink zaostanka in z drugo vožnjo izločil Jaseyja Jaya Andersona. Slovenski uspeh je dopolnil Rok Flander, ki je bil za 34 stotink hitrejši od Alexandra Bergmanna.

Prva sta se v četrtfinalu pomerila Prommegger in Košir, na koncu pa je bil za štiri stotinke hitrejši Avstrijec. Takoj za njima je sledil obračun Galmarinija in Marguča. V zgornjem delu sta bila tekmovalca skupaj, Švicar pa je spodaj prikazal odlično vožnjo in si privozil 29 stotink prednosti. V prvi vožnji je zaostal tudi Flander, ki mu je Bussler pobegnil za 46 stotink sekunde.

Košir je nastopil na hitrejši rdeči progi in se s prepričljivo prednostjo (53 stotink) kot prvi uvrstil v polfinale. Če bi se med najboljše štiri zavihtel tudi Marguč, bi se Slovenija že veselila nove kolajne, vendar je Slovenca izločil Galmarini. Tudi Flander je napravil preveč napak in še tretjič zapored na obstal v četrtfinalu olimpijske tekme.

Olimpijske igre, Soči, paralelni veleslalom (M):

1. Vic Wild (Rus)
2. Nevin Galmarini (Švi)
3. Žan Košir (Slo)
4. Patrick Bussler (Nem)
5. Rok Marguč (Slo)
6. Rok Flander (Slo)
7. Simon Schoch (Švi)
8. Andreas Prommegger (Avt)
9. Andrej Soboljev (Rus)
10. Benjamin Karl (Avt)
...
21. Izidor Šušteršič (Slo)

Finale (M):

Nevil Galmarini (Švi) : VIC WILD (Rus) +2,14

Za tretje mesto:
ŽAN KOŠIR (Slo) : Patrick Bussler (Nem) +2,26

Polfinale (M):

Žan Košir (Slo) : NEVIL GALMARINI (Švi) +1,36
Patrick Bussler (Nem) : VIC WILD (Rus) +2,61

Četrtfinale (M):

Andreas Prommegger (Avt) : ŽAN KOŠIR (Slo) +0,53
NEVIL GALMARINI (Švi) : Rok Marguč (Slo) +0,09
PATRICK BUSSLER (Nem) : Rok Flander (Slo) +0,40
Simon Schoh (Švi) : VIC WILD (Rus) +4,19

Olimpijske igre, Soči, paralelni veleslalom (Ž):

1. Patrizia Kummer (Švi)
2. Tamoka Takeuči (Jap)
3. Alena Zavarzina (Rus)
4. Ina Meschik (Avt)
5. Marianne Leeson (Kan)
6. Caroline Calve (Kan)
7. Ester Ledecka (Češ)
8. Ariane Lavigne (Kan)
9. Julie Zogg (Švi)
10. Nicolien Sauerbreij (Niz)
...
24. Gloria Kotnik (Slo)

Finale (Ž):

Tomoka Takeuči (Jap) : PATRIZIA KUMMER (Švi) +7,32

Za tretje mesto:
Ina Meschik (Avt) : ALENA ZAVARZINA (Rus) +0,82

Polfinale (Ž):

TOMOKA TAKEUČI (Jap) : Ina Meschik (Avt) odstop
Alena Zavarzina (Rus) : PATRIZIA KUMMER (Švi) odstop

Četrtfinale (Ž):

TOMOKA TAKEUČI (Jap) : Caroline Calve (Kan) +4,00
Marianne Leeson (Kan) : INA MESCHIK (Avt) +0,30
Ariane Lavigne (Kan) : ALENA ZAVARZINA (Rus) +7,27
Ester Ledecka (Češ) : PATRIZIA KUMMER (Švi) +0,30

Komentarjev 3
  • miro 12:56 19.februar 2014.

    bravo čestitke vsem našim športnikom

  • bojan770 12:42 19.februar 2014.

    ti naši športniki so neki bleferji

  • smejka 12:36 19.februar 2014.

    ČESTITKE