Šport
14 ogledov

Slovenska petarda: Prevc srebru dodal bron!

Kranjec Soči 2014 olimpijske igre velika skakalnica naprava
1/34
Reuters
Peter Prevc je slovenski in osebni zbirki kolajn po srebru na mali skakalnici v soboto dodal še bron z velike naprave. Prevc je v finalu zaostal le za neustavljivim Poljakom Kamilom Stochom in Japoncem Noriakijem Kasaijem. To je že peta slovenska kolajna v Sočiju.

Peter Prevc, mož, ki je Sloveniji prinesel prvo kolajno na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, je nov izjemen dan na zdaj že zgodovinskih igrah zaokrožil z novim, že petim slovenskim odličjem.

Prevc (274,8 točke) je na veliki napravi zaostal le za Poljakom Kamilom Stochom (278,7), ki mu je kot tretjemu v zgodovini uspel "olimpijski dvojček" na mali in veliki napravi, in zimzelenim japonskim veteranom Noriakijem Kasaijem (277,4). Jernej Damjan je osvojil 17. mesto (245,9), Jurij Tepeš je bil 20. (242,2), poškodovani Robert Kranjec, ki je nastopil z opornico kolena, ni bil dovolj dolg za finale.

Veter prestavil začetek

Praktično prvič na olimpijskih tekmah skakalcev v Sočiju je prirediteljem že po nastopih prve deseterice v poskusni seriji preglavice povzročal veter, ki je zaradi številnih prekinitev grozil, da bo prestavil začetek prve serije. 

Še pred nastopi vseh Slovencev je žirija poskusne skoke odpovedala, ko je kot zadnji s številko 30 pristal Čeh Jan Matura. Začetek prve serije so nato ob "divjanju" vetra prestavili za 15 minut, medtem ko so se kazalci na urah (po lokalnem času) že nevarno bližali 22. uri.

Napaka Tepeša po doskoku

Prvi s startne liste, Američan Nicholas Alexander, je nato s 15 minutami zamude le odprl prvo serijo. Preden se je v globino podal prvi slovenski orel Tepeš je z izvrstnim skokom, dolgim 131,5 metra, vodil Finec Anssi Koivuranta (130,9 točke).

Tepeš je v ne preveč ugodnih vetrovnih razmerah pristal pri solidnih 124,5 metra, a storil kar grobo napako po doskoku in pristal izven deseterice na takratnem 13. mestu. Veliko bolje je svoje delo opravil Damjan, ki je na krilih blagega vzgornika zasedel sedmo mesto (130,5 m/124,7 točke).

Kranjec z dvignjeno glavo brez finala

V letošnji sezoni "serijski ponesrečenec" Thomas Morgenstern je imel znova veliko težav med letom, po hudem lovljenju pa je olimpijski prvak iz Torina s skromno daljavo ostal celo brez finalne serije. Takoj za njim je poškodovani Kranjec pristal pri 125,5 metra, se nato zgolj na eni smučki skušal ustaviti in silovito (brez posledic) trčil v zaščitno ograjo. Kranjčevih 108,1 točke je bilo dovolj le za 29. mesto.

Pravi polom so doživeli Nemci, v finalni seriji ne bo niti Andreasa Wellingerja, medtem ko mučno čakanje čaka avstrijskega junaka novoletne turneje Thomasa Dietharta. Povprečen je bil tudi branilec "zlatega dvojčka" iz Vancouvra, Švicar Simon Ammann, medtem ko je nemški tabor nato le razveselil Severin Freund, ki je s 138 metri prevzel vodstvo.

Finalna serija videla kar dva rekorda

Zimzeleni Japonec Kasai je za en meter še izboljšal dosežek Freunda in zasedel vrh pred nastopom Prevca. Srebrni z male skakalnice je skočil zelo dobro (135 m/134,5 točke) in na tretjem mestu zaostal le za najboljšima Kasaijem (140,6 točke) in Freundom (140,2), za četrto mesto po prvi seriji pa ga je nato prehitel še neustavljivi Poljak Stoch(139,0/143,4). Damjan in Tepeš sta v finalni seriji napadala s 13. oziroma 23. mesta, Kranjec je ostal brez finala na 37. mestu (125,55/108,1).

V finalni seriji je domače navijače na noge z rekordnim poletom, dolgim 144,5 metra, navdušil Dmitrij Vassiljev, a se dotaknil tal, rekord pa je nato takoj za njim tudi uradno le uspelo izboljšati Nemcu Marinusu Krausu (140,0 m). Prvemu slovenskemu predstavniku Tepešu so nato znižali zaletno mesto, s katerega je Ljubljančan pristal pri 131 metrih in zasedel takratno drugo mesto.

Prevc udaril z vetrom v hrbet

Damjan v drugo ni imel sreče s pogoji, dobil je dve točki kompenzacije in zasedel šesto mesto. Pred nastopom najboljših desetih so tekmovalci dosegali zares skromne daljave, v vodstvu pa je s svojim rekordnim poskusom Kraus ostal vse do nastopa pred finalom sedmouvrščenega Norvežana Andersa Fannemela.

Pred nastopom Prevca je Koivuranto prizemljil močen veter v hrbet, ki se ni umiril niti do poleta srebrnega fanta iz Dolenje vasi, a je Prevc svoj del posla opravil odlično in z velikim naskokom prevzel vodstvo. Freund je klonil pod pritiskom in v veliko boljših razmerah skočil manj od Prevca in zasedel drugo mesto. Veliko bolj hladen je bil Kasai, ki je s 133,5 metra prevzel vodstvo.

Stoch je v finalu sicer skočil en meter manj od Kasaija, toda vseeno uspel priti do "zlatega dvojčka" z 1,3 točke naskoka, medtem ko se je slovenska reprezentanca po srebru na mali skakalnici veselila novega uspeha Prevca, ki je Sloveniji v Sočiju priboril že peto odličje.

Olimpijske igre, smučarski skoki, velika skakalnica, rezultati:

Komentarjev 1
  • Peter Žibert 20:50 15.februar 2014.

    Brabo Pero Mišica! V teh dneh je zelo lepo biti Slovenc. Kje je konec zbiranja naših kolajn?http://youtu.be/aWuzTMXvqLA