Slovenija
950 ogledov

Socialistična partija Slovenije: za nacionalizacijo

Socialistična partija Slovenije Socialistična partija Slovenije
Poročali smo že, da je slovenski politični prostor v tem tednu dobil novo stranko. Levičarji, združeni pod imenom Socialistična partija Slovenije, navdih vidijo v pokojnem jugoslovanskem voditelju Titu, z Združeno levico pa se ne razumejo. Med drugim se bodo zavzemali za izstop Slovenije iz Nata in EU in za nacionalizacijo.

Med osnovnimi programskimi izhodišči nove stranke njen predsednik Tadej Trček, sicer absolvent pravne fakultete, izpostavlja izstop iz Nata in EU, krepitev gospodarskega sodelovanja z državami nekdanje Jugoslavije z Rusijo, Kitajsko. V Socialistični partiji Slovenije se zavzemajo še za močno regulirano gospodarstvo, zeleno ekonomijo, naborniški sistem nacionalne obrambe ter prepoved gensko spremenjenih organizmov.

Na spletni strani nova stranka, ki je bila formalno ustanovljena to sredo, obiskovalce nagovori: "Spoštovane tovarišice in tovariši! Hvala za podporo in zaupanje! Borili se bomo za vas v duhu našega tovarišča Josipa Broza Tita in za pravi socializem, kot nam ga je ustvaril in zapustil naš ljubljeni predsednik maršal Tito!" Nagovor je podpisan s pozdravom: "Smrt fašizmu in lažnemu levičarstvu / svobodo narodu."

Kdo je v naši državi lažni levičar? "Imeli smo že nekaj težav z Združeno levico. Prepričani smo, da je ta stranka vodena s strani določenih lobijev, večkrat se je že zgodilo, da na določenih prireditvah nismo smeli nagovoriti zbranih, ker je to storil Luka Mesec. Združena levica je vedno podtalno delovala proti nam. Osebno nisem bil nikoli član njihove stranke," pri tem pove predsednik nove stranke Trček.

Dodaja prepričanje, da je Združena levica financirana s strani Sorošovih fundacij in nemške vlade. "Sporen je njihov način financiranja, poleg tega so za nas lažni levičarji. Stopili so pod rdečo zvezdo, čeprav so poudarili, da je partizanstvo za njih nepomembna tema. Če se nekdo v slovenskem političnem prostoru gre levico, si tega res ne bi smel privoščiti," poudarja Trček in doda, da se tudi novoustanovljena stranka ne bi rada ustavila v preteklosti, da razmišlja predvsem v smeri, "kako premakniti ta naš voz, da bomo vsi živeli bolje".

"Spremeniti moramo sistem"

Predsednik najmlajše slovenske stranke izpostavlja, da imamo v naši državi predvsem težavo zaradi parlamentarnega sistema, kakršnega imamo. "Mi se zavzemamo za polpredsedniški sistem. V prehodnem času, ko je treba izvajati reforme, Slovenija potrebuje stabilno vlado, ki pa je ni. Polpredsedniški sistem imajo Francozi in Rusi; z dekreti lahko izvajajo ukrepe, hitro se lahko implementirajo stvari, ki so nujne."

Kot bistveno, da se slovenski voz premakne naprej, Trček izpostavi presežke, ki so ustvarjeni in ki jih je potrebno deliti nazaj med ljudi. "Kje imamo presežke? Seveda jih imamo. Na področju mikroekonomije nekatere firme ustvarijo milijone na račun tega, da delavci delajo za 700 evrov. Ni pomembno, če so te firme zasebne. Mi imamo v programu nacionalizacijo. Kar je nezakonito pridobljeno, naj se deli med ljudi!" izpostavi.

Ob pojavu novih slovenskih strank je bilo že večkrat zaznati, da so te navajale programe in napovedovale spremembe, ne pa tudi poti, načine, kako bi te spremembe dosegli. Je program nove stranke realen? Nacionalizacija? "Nam se zdi to še kako realno. Morda ne v tem trenutku, a v tem trenutku tudi mi še nismo v parlamentu," odgovori Trček, pri čemer izpostavi, da bo vse večja masa nezadovoljnih ljudi, ki tudi lahko vpliva na spremembe.

"Tito je bil največji državnik v zgodovini"

Na vprašanje, ali menijo, da lahko postanejo resen politični igralec, Trček odgovarja s prepričanjem. Vzniknili so s pomočjo Facebook skupine, ki so jo postavili že pred štirimi leti, trenutno imajo nekaj manj kot 3400 podpornikov. "Ja, počasi je šlo, a zdaj, ko smo se ustanovili, bo šlo hitreje. Trenutno smo edini, ki se zavzemamo za spremembo sistema, to je naša prednost. Vsi ostali mu sledijo, predlagajo korekture, ki ne pripeljejo k temu, da bi bil sistem vzdržen. 25 let že naša politika nekaj spreminja, a spremeni ničesar. Živimo v kapitalizmu.

Predsednik Socialistične partije Slovenije poudarja, da je edina alternativa Titov socializem in da druge alternative "ni in je ni bilo". "Prepričani smo, da Titova ideja, kako narodu dati dostojno življenje, kako živeti v duši z njim, da je edina pravilna. Tito je največji državnik 20. stoletja, najbrž celo v zgodovini človeštva," pristavi Trček. Temne plati nekdanjega jugoslovanskega voditelja zavrne z besedami, da se zdaj to na veliko poudarja predvsem zaradi propagande. "Ampak saj vsak sistem ima svoje pomanjkljivosti. Saj danes se isto dogaja. Imamo 25 let demokracije, pa se ravno tako kakšnega človeka prežene, se mu vzame posel, se ga tudi ubije. Ne bi šel v globine tega, ker to so sporne zadeve. Ob kaki drugi priložnosti," pove absolvent prava. Meni, da se je potrebno osredotočiti na bistvo Titovega vladanja, da njegovo nadgradnjo vseh takratnih sistemov. "To pa ne pomeni, da želimo njegov sistem kopirati v celoti, pač pa da je to trenutno najboljša podlaga, ki pa jo lahko tudi nadgradimo."

Ostale smernice stranke, navedene v njenem programu, so še nacionalizacija zdravstva in šolstva, reforma socialne zakonodaje, prepoved pretoka denarja v davčne oaze, obdavčitev luksuza, znižanje davka na delo in zvišanje davka na dobiček. Prav tako v Socialistični partiji Slovenije zagovarjajo še ureditev kmetijstva za samooskrbo s hrano, zaporne kazni za mučenje živali in ustanovitev Službe državnega knjigovodstva.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 14
  • jozicamurn 17:36 08.februar 2017.

    Putin tudi ni za obnovitev Sovjetske zveze, saj je tudi njegova stranka absolutno proti temu. Komunisti niso več zaželjeni niti v Rusiji, čeprav imajo še okoli 20% volivcev toda nikoli več ne ustvarijo večine in pomoje tudi ne bodo. Samo v vednost.

  • h3o 18:30 30.maj 2016.

    to je reklama za slovenske leve naivneže, tako kot ponavadi. Desni to takoj prepoznamo

  • allstarr111 17:59 30.maj 2016.

    Aja pa še to, kako misle ta Trček delat v pravu če je član oz glavni dasa politične stranke ki poveličuje diktaturo ?? Jest da sem glavni na pravni fakulteti odna bih ga izbacio :)