Slovenija > Črna kronika
63 ogledov

Sodba: Komandir posredoval za goste svoje žene

policija Saša Despot
Pogojna kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let za nekdanjega komandirja Policijske postaje Kamnik Sebastjana Juhanta. Krivdo za dve kaznivi dejanji sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje je priznal.

Specializirano državno tožilstvo je Sebastjanu Juhantu očitalo dve kaznivi dejanji; prvo se je zgodilo aprila 2014 na Juhantovem domačem dvorišču v Mengšu, ki je tudi dvorišče gostinskega lokala njegove žene, piše Delo. Ko je takrat še komandir Policijske postaje Kamnik prišel domov, je videl, da domžalski policisti obravnavajo enega od gostov. Pristopil je k policistom in vprašal, ali se je mogoče dogovoriti. Posredovanje ni bilo uspešno, policisti pa so o komandirjevem posredovanju naredili uradni zaznamek.

Drugo očitano kaznivo dejanje pa se je zgodilo slabo leto pozneje, februarja 2015. Takrat je Juhanta poklical gost, ki so ga zaustavili domžalski policisti in preverili alkoholiziranost. Juhant je prišel na kraj dogodka, kar je eden od policistov, ki je sodeloval v postopku, razumel kot posredovanje ter primer prijavil.

Sprva zahteval vrnitev delovnega mesta

Juhanta so takoj suspendirali, nato pa uvedli postopek izredne odpovedi delovnega razmerja zaradi kršitev pogodbenih obveznosti, ki naj bi imele znake kaznivega dejanja.

Njegov primer so obravnavali na oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu, kjer so po končani sodni preiskavi vložili obtožbo za dve omenjeni kaznivi dejanji. Obtoženi zoper obtožbo ni ugovarjal, pred tem je tudi umaknil tožbo, s katero je zahteval vrnitev na delovno mesto.

Po poročanju Dela je Juhant na torkovem predobravnavnem naroku krivdo priznal, sodišče pa je pri izreku kazni sledilo predlogu tožilstva. Juhant se na odločitev ne bo pritožil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 09:41 12.januar 2017.

    Kapo dol policajem ,ki sta prijavila dogodek ,tudi ,če je šlo za kakšno osebno zamero !

  • Janez_53 19:44 11.januar 2017.

    Tudi med policisti - kot v mnogih državnih ustanovah - je skorumpiranost očitno v veliki meri prisotna.

  • Božidar Dinič 15:44 11.januar 2017.

    pri nas ni malih policajev ,razen po velikosti