Slovenija
31 ogledov

Sodišče bo začelo obravnavati Radanovo pritožbo

Ivan Radan Planet TV
Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani bodo v sredo začeli obravnavati tožbo zdravnika Ivana Radana, osumljenega vsaj sedmih umorov bolnikov, zoper Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Radanu so na UKC izredno odpoved zaradi kršitev pogodbenih obveznosti vročili januarja.

Komisija UKC Ljubljana je v začetku leta, ko so so se pojavile informacije, da je zdravnik Ivan Radan težko bolnemu 83-letniku z evtanazijo skrajšal življenje, na UKC Ljubljana opravila interni nadzor in ugotovila, da je zdravnik na nevrološki kliniki UKC Ljubljana neozdravljivo bolnemu verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni bilo. Radan je ostal brez službe, prav tako je primer spodnesel stolčke njegovih neposredno nadrejenih.

Radanov odvetnik Milan Krstić je takrat napovedal pritožbo na delovno in socialno sodišče, češ da vodstvo zavoda ni imelo razlogov za odpustitev. Pojasnil je, da je zdravnik opozarjal na stanje na oddelku ter da komisija, ki je opravila izredni strokovni nadzor nad njegovim delom, ni mogla ugotoviti, ali je bolniku dejansko dal kalijev klorid in s tem povzročil njegovo smrt.

Po njegovem mnenju Radan s svojimi dejanji ni omajal ugleda UKC Ljubljana, pač pa je le razgrnil resnico, kako se z bolniki na intenzivni terapiji nevrološke klinike ravna.

Preberite:Radan v pismih razkriva šokantne razmere na nevrologiji

Radan od maja v priporu

Radanovo početje in tudi sicer delovanje nevrološke klinike pa je pod drobnogled vzela tudi policija in maja Radanu odvzela prostost ter ga z ovadbo privedla pred preiskovalno sodnico. Ta mu je odredila pripor. radan se je prvi dan v celici samopoškodval, do konca julija je bil na zdravljenju v UKC Ljubljana, nato pa so ga prepeljali oddelek za forenzično psihiatrijo v Mariboru.

kjer bo ostal vsaj do konca septembra. Če bo torej Radan v sredo prišel na sodišče, bo prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

Radan je osumljen 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Konec julija je Dnevnik poročal, da je preiskava nevrološke klinike pokazala še eno sumljivo smrt umirajočega bolnika, za katero bi bil lahko odgovoren Radan. Radan je trenutno v sodni preiskavi.

Zdravniška zbornica mu licence še ni odvzela

Obenem na Zdravniški zbornici Slovenije teče postopek ugotavljanja morebitne večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu kot pogoj za začasen ali trajen odvzem licence Radanu. Postopek vodi predsednik zbornice Andrej Možina. Zbornica izvaja tudi zunanji strokovni nadzor nad tem primerom.

Ministrstvo za zdravje pa je po primeru Radan izvedlo upravni nadzor na nevrološki kliniki. Izsledki uradno še niso znani, neuradno pa naj bi nadzor razkril številne nepravilnosti pri predpisovanju zdravil, na področju varnosti bolnikov in higiene.

Preberite še:Poročilo o nevrološki kliniki: Nadzorni mehanizmi zatajili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.