Slovenija
24 ogledov

Sodišče je desno "kot stolp v Pisi"

Odbor 2014 Reševalni pas/Twitter
Poslance je odločitev ustavnega sodišča spet razdelila.

Poslance državnega zbora je odločitev ustavnih sodnikov, da se Janezu Janši vrne poslanski mandat, spet razdelila.

Najbolj ostro so se na odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju sklepa o prenehanju poslanskega mandata Janše odzvali v opozicijskih strankah Združeni levici (ZL) in Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB). Ustavne sodnike že pozivajo k čim prejšnji končni odločitvi.

"Težko je živeti v državi, kjer toliko časa porabimo za razmišljanje, ali zapornik sodi v parlament ali ne," pravi vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer.

V ZL upajo, da bodo ustavni sodniki  o Janševi prihodnosti odločili čimprej. "Koalicija in DZ so omahovali dobre tri mesece, kot vse kaže, pa bo zavlačevanje in omahovanje trajalo še na ustavnem sodišču. To zadevo bi bilo treba rešiti, saj Janša ostaja zapornik in kot tak ne sodi v poslanske klopi. Če bodo s takim tempom nadaljevali, bo tega mandata prej konec," poudarja poslanec ZL Matej Vatovec.

Desni kot "stolp v Pisi"

Poslanec koalicijskih Socialnih demokratov (SD) Matjaž Han pa glede na vsebino odločitve predvideva, da mu bodo ustavni sodniki mandat tudi dokončno vrnili.

"Danes je zopet dokazano, da pravo in razum ne hodita po isti poti, a živimo v Sloveniji. Ustavno sodišče je še enkrat pokazalo, da je kot stolp v Pisi, nagnjen zelo na desno."
 

Treba mu je zagotoviti varstvo!

Janšev zagovornik Franci Matoz ne dvomi, da bo ustavno sodišče njuni pritožbi tudi dejansko ugodilo. "Ustavno sodišče je drugače kot pri ustavni pritožbi v zadevi Patria spoznalo, da je treba Janezu Janši končno zagotoviti učinkovito varstvo pravic," ugotavlja Matoz.

Prepričan je, da bo Janša "nedvoumno, trajno obdržal svoj mandat".

Med drugim tudi zaradi dejstva, da je bila izdana začasna odredba, "ki jo ustavno sodišče izda le takrat, ko gre za kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so na prvi pogled jasne in ko nastaja nenadomestljiva škoda."

Komentarjev 9
  • nostradamus 08:50 22.november 2014.

    kakorkoli ze bi ustavno sodisce odlocilo bi bilo sporno za ene ali druge vse dotljej dokler narod ne bo dojel da je politika kriva za stanje v katerem se nahajamo se bo delil na leve in desne na ...prikaži več bele in rdece medtem pa bodo njihovi liderji in strankarski pripadniki s pridom iskoriscali svoj vpliv ter harali po drzavi prevec je nederocenih sumov prevec je nedotakljivih prevec je botrov in stricev in vse to je pripeljalo do stanja v katerem smo danes

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:38 22.november 2014.

    šov za narod + nedotakljivost = primer janša

  • mirko 23:24 21.november 2014.

    Dragec ne samo sodniki, cela Slovenija smo razdeljeni na leve in desne. Jaz brez kančka slabega občutka vesti priznam da sem desno usmerjen. Prav tako verjetno tudi ti, da si levo usmerjen. In kakšna je razlika med nama ? Pri ...prikaži veči meni so zločini, ki so se dogajali s strani domobrancev nad partizani med vojno enaki kot zločini po vojni s strani komunistov nad domobranci. Razlika je samo v številkah. Zločini storjeni s strani domobrancev se štejejo v par deset tisoč MED VOJNIM ČASOM. Zločini storjeni PO VOJNI (že v svobodi) s strani komunistov se pa štejejo par sto tisoč. To je zgodovinsko dejstvo. Tehtanje ni potrebno. Od tod izhajajo vsi problemi današnjega časa naše družbe. Še bomo trpeli dokler se ne priznajo krivice storjene po vojni.