Slovenija
43 ogledov

Sodišče razveljavilo dovoljenje za Papir Servis

Papir servis so v zadnjih štirih letih selili v Vevče, nato v Dobrunje, zdaj pa Žurnal24 main
Upravno sodišče je v celoti razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje družbi Papir Servis, ki od februarja obratuje v ljubljanskih Vevčah.

Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je naložilo, da zadevo ponovno obravnava, so sporočili iz civilne družbe Spodnji Kašelj - Podgrad - Zalog, kjer so z odločitvijo sodišča zelo zadovoljni. Pritožbo v zvezi s Papir Servisom so na upravno sodišče prek organizacije Alpe Adria Green vložili krajani Vevč, potem ko je kmetijsko ministrstvo njihove pritožbe zavrnilo.

Podjetje za predelavo odpadkov Papir Servis se je v Vevče preselilo iz Most, ob tem pa je, tako kot v Mostah, tudi v Vevčah naletelo na nasprotovanje tamkajšnjih prebivalcev. Potem, ko mu je Agencija RS za okolje izdala okoljevarstveno dovoljenje za lokacijo v Vevčah, so se krajani in civilne iniciative nanj pritožili, a je ministrstvo za kmetijstvo in okolje pritožbe zavrnilo oz. zavrglo. Krajanom je tako ostala možnost sprožitve upravnega spora.

Upravno sodišče je ugotovilo, da je agencija zaradi napačne uporabe materialnega prava dejansko stanje ugotovila pomanjkljivo, tako da ne daje zanesljive podlage za odločitev o zahtevi za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Tožbi krajanov je zato ugodilo, izpodbijano odločbo odpravilo ter zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Kot v sodbi pojasnjuje sodišče, Agencija pri izdaji dovoljenja Papir Servisu ni preverjala, ali gre pri novi lokaciji v Vevčah za območje, kjer veljajo predpisi s področja varstva voda, prav tako ni preverjala vseh vplivov na okoliško prebivalstvo. Zaključek, da naprava ne bo vplivala na okolje, je zato preuranjen. Sodišče ob tem še dodaja, da bo pri ponovnem odločanju o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja pomembna tudi presoja o obremenjevanju okolja s smradom, pa čeprav predpisov o mejnih vrednostnih smradu nimamo.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:37 09.maj 2016.

    Problem ni odpadni papir ampak gospoda so se zmislila tudi zbiranje tetra embalaže živil, konzerv in plastike , to pa smrdi do neba in sploh ni osnovna dejavnost podjetja. S tem so začeli na svojo roko na prejšni lokaciji Ob ...prikaži več železnici , pa so mislili, da jim bo na novi ratal , glede na to , da je bila lokacija Ob železnici absolutno neprimerna in je ta v Papirnici Vevče proti stari super . To podjetje je sedaj ODPAD - ravnanje z odpadki - ne pa Papir servis kot nekoč.