Svet
22 ogledov

Sodišče v Haagu žali Srbe?

Radovan Karadžić Haag sodišče sojenje obravnava Reuters
Predvidoma v petek se bo zaključil sodni proces proti Radovanu Karadžiću za pokol v Srebrenici. Sodba najbrž v roku enega leta.

Nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić poskuša mednarodne sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v Haagu še zadnjič prepričati v svojo nedolžnost. Zaključni govor je pripravil na več kot 800 straneh, poroča BBC.

Karadžić bo zaključni govor, za katerega ima na voljo deset ur,  predvidoma nadaljeval v petek, ko zaključi pa bo znano kdaj mu bo izrečena sodba. Pred sodiščem se brani sam.

Tožilstvo mu očita genocid nad preko 7.500 Bošnjaki, moškimi in dečki, ki so bili ubiti v Srebrenici julija 1995. Zato zanj zahteva dosmrtni zapor.

Prav nobenega dokaza?

Karadžić med drugim tožilstvu očita, da proti njemu ni nima prav nobenega dokaza in zatrjuje, da za poboje v Srebrenici ni vedel. Kljub temu pa je pripravljen prevzeti "moralno odgovornost za vsak zločin, ki so ga zagrešili pripadniki vojske Republike Srbske."

Karadžić se pred sodiščem že vseskozi zagovarja samozavestno in suvereno. Sodišču pa med drugim očita, da dejansko sodijo srbskemu narodu, bolj kot njemu samemu. "S svojimi trditvami o zločinih in genocidu se globoko žali njihova čustva. Srbi so najtežji narod za vodenje, saj ne poslušajo in niso ovce, da se jim lahko kar koli vsili," opozarja Karadžić.

 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:03 09.oktober 2014.

    Ti pa ves normalen svet !

  • Žurnalček 16:06 03.oktober 2014.

    Srbi bili ovce i bit će i dalje ovce ! Da nisu , ne bi čoporativno slušali kretene ala on , SM i MM. Da nisu ovce , ne bi ostali ošišani na svim poljima SFRJ !