Svet
18 ogledov

Sodišče: Začetek brexita mora odobriti parlament

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Britansko vrhovno sodišče je sprejelo odločitev, da mora začetek brexita odobriti parlament. Britanska vlada je nad odločitvijo razočarana.

Odločitev britanskega vrhovnega sodišča poemeni, da bo morala vlada dobiti odobritev parlamenta, preden bo lahko sprožila 50. člen lizbonske pogodbe. S tem je pritrdilo odločitvi višjega sodišča iz novembra lani. Vladi v Londonu se o sprožitvi brexita ni treba posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa ali Severne Irske. 

Predsednik vrhovnega sodišča lord David Neuberger je pojasnil, da bi šlo za kršitev ustaljenih ustavnih načel, če se vlada pred sprožitvijo izstopa iz unije ne bi posvetovala s parlamentom.

Vlada: Nadaljujemo kot načrtovano

"Britansko ljudstvo je glasovalo za izstop iz EU in vlada bo uresničila njihovo odločitev ter 50. člen sprožila do konca marca, kot je načrtovano. Današnja razsodba tega ne bo spremenila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik britanske vlade. Dodal je, da bo vlada prihodnje korake v zvezi z brexitom v kratkem predstavila parlamentu.

Na odločitev vrhovnega sodišča se bo po napovedih danes okoli 13.30 v parlamentu odzval minister za brexit David Davis.

Vlada naj bi po poročanju britanskih medijev imela pripravljen izredno kratek zakon o izstopu iz EU, o katerem bodo razpravljali poslanci. Tako bi se izognili zamudam v časovnici.
Vse sicer kaže, da se Mayevi ni treba bati poraza v parlamentu. Večina poslancev je v nezavezujoči izjavi namreč že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.