Slovenija
28 ogledov

Sodnica se je policistom predstavila z lažnim imenom

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Predsednica murskosoboškega sodišča se je ob policijski raciji možem postave predstavila z lažnim imenom.

V četrtek, 28. avgusta, so murskosoboški policisti na podlagi prijave posredovali v enem izmed lokalov v mestu, ki je deloval preko obratovalnega časa in sosesko motil s preglasno glasbo.

Policisti so v lokalu med drugim popisali goste in naknadno ugotovili, da dve osebi nista podali svojih resničnih podatkov. Po pisanju portala sobota.info se je z lažnim imenom predstavila tudi predsednica murskosoboškega sodišča, Darinka Pušenjak. Predstavila se je z imenom svoje nekdanje sodelavke, ki je danes že v pokoju, stanuje pa v isti ulici, kot predsednica sodišča.

Pušenjakova sicer dejanje obžaluje, pravi, da se je opravičila tudi policiji in da bo takoj, ko ga bo prejela, plačala plačilni nalog zaradi kršitve Zakona o osebnem imenu. Globa znaša dobrih 200 evrov. 

Predsednica sodišča še prosi, da to ne zamaja ugleda sodnika in sodišča. Gre sicer za hud prekršek človeka na takšnem delovnem mestu; kako bodo, če bodo, ukrepali na pristojnih institucijah? Odgovore še pričakujemo.

Za zdaj smo odgovor prejeli iz vrhovnega sodišča, ki nas z vprašanji preusmerja na murskosoboško okrožno sodišče. Pušenjakova je namreč predsednica tamkajšnjega okrajnega sodišča, ki je organizacijska enota okrožnega. "Vrhovno sodišče z dogodkom, ki ga navajate, sicer ni seznanjeno, zato v tem trenutku zadeve vsebinsko ne more komentirati," še piše v odgovoru.

Ukrepi bodo potrebni

"Takšno ravnanje zagotovo ni v skladu s kodeksom sodniške etike," pravi predsednica sodniškega društva Janja Roblek. "Gre za dejanje, ki naj bi bilo sodnikom tuje. Če kdo, potem smo sodniki tisti, ki moramo s svojim ravnanjem in življenjem zunaj sodišča ravnati tako, da varujemo ugled sodniške službe. Ravnanje te sodnice k temu zagotovo ni prispevalo. Zelo milo rečeno."

Roblekova nadaljuje, da bo sicer potrebno s strani sodnice pridobiti poročilo o dogodku, na podlagi tega videti, za kaj je dejansko šlo, kakšno je bilo konkretno dejanje in potem ustrezno ukrepati.

Komentarjev 13
  • jons 20:00 19.september 2014.

    Si predstavljate, da bi na primer prišlo do kakšne tragedije, in bi kot priča takole "namočila" nekoga drugega.

  • Senior 18:42 19.september 2014.

    Tudi to se dogaja samo v Sloveniji! SRAMOTA!

  • Tupamaros 17:49 19.september 2014.

    Napaka, predstavila bi se normalno in pustils policijo, da opravi po predpisih. Lastnik lokala je odgovoren.