Slovenija > Črna kronika
734 ogledov

Sodnikov niso prepričali

Očistimo slovenijo Žurnal24 main
(Ne)izločitev dokazov. Uspelo ni niti domnevnima roparjema niti tihotapcem.

Domnevnima roparjema sefov banke SKB v središču Ljubljane leta 2005 ni uspelo prepričati ljubljanskega sodišča, da naj bi policija in tožilstvo nezakonito zbrala dokaze o njunem kriminalnem početju. Sodišče je namreč pred dnevi zavrnilo zahtevo Saša Noseta, ki je v času ropa v banki delal kot varnostnik, naj iz spisa izločijo domnevno nezakonite, hkrati pa zanj najbolj obremenilne dokaze.

Čez dva tedna na sodišče

"Odločitev še ni pravnomočna, saj se je zagovornik obtoženega na ta sklep pritožil," pojasnjujejo na sodišču. Nose in Dejan Vidmar, njegov domnevni pajdaš pri organizaciji ropa, bosta na sodišče morala 22. februarja, ko jima bo predvidoma ponujena možnost, da sama priznata krivdo in se v zameno s tožilstvom pogodita za nižjo kazen. Predvidoma do takrat bo višje sodišče tudi presodilo o pritožbi Nosetovega zagovornika Gorazda Fišerja. Če Nose in Vidmar krivde ne bosta priznala sama in če višji sodniki potrdijo odločitev ljubljanskega sodišča, da ju bremenijo zakoniti dokazi, jima bodo najverjetneje začeli soditi že marca.

Ne tudi tihotapcem

Domnevno najbolj obremenilni dokazi pa ostajajo v spisu tudi v postopku, ki ga na kranjskem sodišču vodijo proti domnevnim tihotapcem droge in orožja, ki so jih maja lani aretirali po najobsežnejši policijski preiskavi v zgodovini države. Sodišče so želeli prepričati, da je policija prek avstrijskih kolegov nezakonito pridobila namig o kriminalnih poslih enega od tihotapcev. "Sodnica je vse predloge za izločitev dokazov zavrnila. Zoper to zavrnitev pa so vložene štiri pritožbe, o katerih bo odločalo višje sodišče," še pojasnjujejo na sodišču. Če bo o pritožbah odločeno do 20. februarja, naj bi takrat sodišče domnevnim članom kriminalne združbe
začelo soditi.

Komentarjev 1
  • gggg 15:45 10.februar 2013.

    Pa kaj se stalno pritožujejo teli in podobni kriminalci. Dokaze se izloči samo, če so bili pridobljeni pod prisilo. Če pa so nekomu prislušuškovali brez odredbe sodišča in ob tem izvedeli, da je kriminalec je to pač po eni strani ...prikaži več prekršek tistega, ki je prisluškoval, vendar to ne spremeni dejstva, da so kriminalcu dokazali negovo kriminalno ravnanje.