Svet
10 ogledov

Sodobni Schindler rešuje zajete sužnje IS

Sirija Reuters
Na območju Sirije se je nekdanji uspešen poslovnež na svojo roko odločil reševati deklice in ženske, ki so bile ugrabljene s strani Islamske države.

"Lepa je, delovna in devica. Stara je 11 let. Cena: 9.000 dolarjev." Tako se glasi eden izmed oglasov na spletu, s katerim Islamska država prodaja ugrabljene deklice, ženske in otroke. Samo eden od oglasov, ki jih ima Abdullah Shrem shranjene v svojem mobilnem telefonu. Vsak od teh oglasov zanj predstavlja dragocene sledi, fotografije in naslove, za katere upa, da mu bodo pomagali v njegovem prizadevanju za pomoč deklicam in ženskam Jazidov, ki so jih vojščaki ugrabili. Njegovo zgodbo predstavlja CNN.

Abdulah Shrem je nekakšen Schindler današnjega časa. Uspešen poslovnež je imel številne dobre trgovske vezi v Aleppu v Siriji, ko so s svojimi uničevalnimi pohodi začeli vojščaki Islamske države. Več kot 50 članov njegove družine je ugrabljenih, skupaj z na tisoče Jazidov, od katerih je večina - predvsem otrok in žensk - končala v suženjstvu.

Obupan zaradi pomanjkanja pomoči s strani mednarodne skupnosti se je odločil stvari vzeti v svoje roke; organiziral je mrežo tihotapcev cigaret, ki potujejo na območja pod nadzorom Islamske države. Z njihovo pomočjo je doslej rešil 240 Jazidov. "Nobena vlada, noben strokovnjak, nihče nas ni uril. Izkušnje smo si pridobili s tem, ko smo se reševanja enostavno lotili," je povedal za CNN.

Ni bilo lahko, dodaja, niti enostavno, pri svoji dejavnosti je zapravil skoraj vse svoje imetje. Plačila tihotapcem pač niso nizka, poleg tega je reševanje zajetih izjemno tvegano. Nekatere tihotapce, ki jih je Abdulah Shrem uspel prepričati k sodelovanju, so pri tem zajeli in ubili. Ne glede na to vztraja, da se tveganje izplača. "Ko nekoga rešim, mi to daje dodatne moči in energije. Potrebno je nadaljevati, dokler ne rešimo vse!"

Reševanje, ki traja tedne

Njegova mreža sledi oglasom, včasih zajeti uspeho sami kontaktirati koga od njih in jim podati pomembne informacije glede tega, v katerem mestu so, karkoli. Njihovo reševanje lahko traja tedne. Potovanje po območju, ki ga ima pod nadzorom Islamska država, je izredno nevarno.

Ena izmed žensk, ki jo je uspela rešiti mreža tihtapcev cigaret tako rekoč pod krinko, je tudi Dileen (izmišljeno ime), ki so jo ugrabili skupaj z njenimi otroki. "Najlepše ženske so izločili. Mene so prodali enemu izmed borcev, ki me je zlorabljal. Pet mesecev sem bila v njegovi hiši. Moja hči, ki je bila takrat stara le sedem let, je bila takrat v kleti. Z drugimi je izdelovala bombe," je rešena povedala za CNN. Njena hčerka pa je dodala, da so ji povedali, da jo bodo ubili, če ne bo storila, kar so ji naročili.

Dileen je nekako uspela pridobiti Shremovo številko; uspelo ji ga je kontaktirati. Rešili so jo tik pred hčerkinim rojstnim dnevom, ko bi jo, kot 8-letno deklico, prodali kot sužnjo. Spolno sužnjo. Primerov posiljenih je sicer na tisoče, ocenjuje Shrem. "Če bi bilo 50, ne 5 tisoč, 50 Evropejcev, ki bi jih posiljevali vsak dan bi bila Evropa tiho? Seveda ne! V teku bi bile operacije, karkoli, da bi jih rešili," pri tem doda Sirski Schindler in doda, da 5 tisoč zajetih Jazidov, posiljenih otrok in žensk, otrok, ki jih urijo, da bi postali vojščaki pač nikogar ne zanima. "Nihče ne naredi ničesar. Zapuščeni smo," je povedal za CNN.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.