Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Soglasje k rebalansu finančnega načrta ZZZS

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Z rebalansom se prihodki in odhodki glede na finančni načrt povečujejo za približno 44,17 milijona evrov na nekaj več kot 2,3 milijarde evrov.

Vlada je danes dala soglasje k rebalansu finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2014. Z rebalansom se tako prihodki kot odhodki glede na finančni načrt povečujejo za približno 44,17 milijona evrov na nekaj več kot 2,3 milijarde evrov. To pomeni uravnoteženo poslovanje zavoda brez zadolževanja.

Z rebalansom je predvideno, da bo ZZZS prvič po treh letih poslovno leto končal z uravnoteženim poslovanjem, brez prenosa tekočih obveznosti v naslednje leto, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Večje obveznosti ZZZS

Rebalans, ki ga je ZZZS pripravil zaradi spremenjenih pogojev poslovanja, temelji na drugačni realizaciji prihodkov in odhodkov v letu 2013 od ocenjene, na kateri je bil pripravljen finančni načrt za leto 2014.

Poleg tega ga je bilo treba pripraviti zaradi sprememb globalnih makroekonomskih okvirov razvoja Slovenije za leto 2014, ki jih je pripravil Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. Večje so tudi obveznosti ZZZS po sprejetem aneksu št. 1 k splošnemu dogovoru za leto 2014, kot pa so bile predvidene s finančnim načrtom ZZZS za leto 2014.

Rebalans so morali nadalje pripraviti zaradi vključitve plačila drugega in tretjega dela decembrskega predujma v skladu z aneksom št. 1 k splošnemu dogovoru za leto 2014 in nerealizacije še dodatno predvidenega zamika za plačila dela zapadlih obveznosti iz leta 2013 v leto 2014.

Tudi odhodki, povezani z mednarodnimi sporazumi, so večji od predvidenih s finančnim načrtom za leto 2014. Poleg tega so bila spremenjena nekatera druga izhodišča, ki so bila upoštevana v finančnem načrtu za leto 2014. Skupščina ZZZS je rebalans sprejela 17. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.