Svet
19 ogledov

Sojenje Gadafijevima sinovoma

Saif al-Islam v letalu po prijetju.. Reuters
Sodišče v Tripoliju je danes začelo sojenje dvema sinovoma nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija. Sojenje predstavlja največji izpit prehoda postgadafijeve Libije proti demokraciji.

Postopek zoper sinova nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija poteka v sodni dvorani zapora Al-Hadba v Tripoliju. Pred sodiščem se Gadafijeva sinova nista pojavila.

Sadi Gadafi, poznani ženskar s kratko kariero profesionalnega nogometaša, na sojenje ni prišel, ker zoper njega še vedno poteka del preiskave. Saif al-Islam, bolj poznan Gadafijev sin, pa je še vedno v rokah skupine upornikov na zahodu Libije.

Skrb Britancev

Kot poročajo tuji mediji, je imel Saif al-Islam med vladavino svojega očeta opazno vlogo v britansko-libijskih odnosih, zato bi lahko bilo njegovo pričanje pred sodiščem za Veliko Britanijo najmanj neprijetno, če že ne sramotno.

Saif se je Britancem kazal kot reformator, ki bi lahko končal izolacijo Libije. Princ Andrew je bil kot trgovski veleposlanik njegov reden gost v Tripoliju, Saif pa mu je obiske vračal v Buckinghamski palači in na gradu Windsor. Bil je gost tudi številnih drugih visokih uradnikov in z njimi sklenil številne dogovore, ki bi lahko – če bi prišli v javnost – dvignili precej prahu.

Opazovalci menijo, da bo "revolucionarno sodišče" v Tripoliju Saifa skoraj zagotovo obsodilo na smrt, še preden bi ga lahko začeli spraševati o podrobnostih sodelovanja z Britanci, te skrivnosti naj bi tako odšle z njim v grob. Že njegov oče je bil za pošteno sojenje v Haagu preprosto prenevaren kot človek, ki je vedel preveč. Zato je bilo "priročneje", da so ga ubili med krvavo revolucijo, zraslo iz tako imenovane arabske pomladi.

Vse večje nezadovoljstvo

Libijo po Gadafijevem padcu vodi prehodna vlada, s katero so nekdanje vstajniške skupine vse bolj nezadovoljne, zaradi česar odbijajo položiti orožje. Libijske oblasti se mučijo z vzpostavitvijo temeljnih ustanov vladavine prava. Mednarodno kazensko sodišče in organizacije za človekove pravice so zaskrbljeni s stanjem libijskega pravosodja, bojijo se, da Gadafijeva sinova ne bosta deležna poštenega sojenja.

"Če ne bosta deležna poštenega sojenja, bo to očiten pokazatelj, da Libija nima namena zagotavljati pravice vsem svojim državljanom," poudarja organizacija Human Rights Watch. Izpostavljajo, da nekateri izmed današnjih obdolžencev od začetka postopka nimajo pravice do zagovornika, kar je temelj poštenega sojenja.

Libijski pravosodni minister Salah al-Mergani je po drugi strani izpostavil, da dejstvo, da je sojenje odprto za javnost, dokazuje, da bo sojenje nedvomno pošteno in da bo doseglo tozadevne mednarodne standarde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.