Svet
18 ogledov

Tisoč kilometrov bo solarnih

Wattway Profimedias
Francozi nameravajo za izgradnjo čiste energije izgraditi tisoč kilometrov solarnih avtocest. To naj bi bilo dovolj za pet milijonov ali osem odstotkov francoske populacije.

Francoska ministrica za okolje Ségolène Royal je napovedala gradnjo 1000 kilometrov t. i. "solarnih cest". Gre za novo tehnologijo, ko se na cestno površino postavljajo solarni paneli, ki s pomočjo sončne energije ustvarjajo električno energijo. 

En kilometer za 5000 prebivalcev

En kolometer avtoceste s t. i. sončnimi paneli "Wattway" naj bi proizvedel dovolj električne energije za napajanje naselja s 5000 prebivalci.

Vsaj tako pravi družba Colas, ki proizvaja solarne panele za vgradnjo v francoske avtoceste. 

Dovolj za pet milijonov Francozov

Po takšnem izračunu bi bilo 1000 kilometrov takšnih solarnih avtocest dovolj za produkcijo električne energije, ki bi zadostovala za pet milijonov ljudi, kar je okoli osem odstotkov vseh prebivalcev v Franciji. 

Proizvajalec zagotavlja, da so solarni paneli dovolj trdni, da bodo vzdržali promet na sto tisoče vozil, prav tako naj bi se pnevmatike na takšni cesti držale tal celo bolj kot klasični asfalt. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.