Zdravje > Eko kotiček
17 ogledov

Solata, pomaranče, mleko ... vse v smeti

snaga Saša Despot
Komunalna podjetja so pred občinskimi zgradbami postavila za 82 kilogramov živil, ki jih povprečno vsak Slovenec vrže v smeti.

“V Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane ali drugače povedano, 82 kilogramov na prebivalca,” opozarjajo v Javnem podjetju Snaga. Skoraj polovica zavržene hrane je med odpadki po njihovih besedah pristala zato, ker smo kupili več hrane, kot je potrebujemo.

Komunalna podjetja so zato v okviru projekta Skupaj za boljšo družbo danes opozorila na zavrženo hrano. Pred občinskimi zgradbami so postavila za 82 kilogramov živil, ki jih povprečno vsak Slovenec vrže v smeti. Količino zavržene hrane so postavili tudi pred ljubljansko mestno hišo (na fotografiji).

Zerowaste - nič odpadkov

Obenem informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju s predstavniki civilne družbe začenja z delavnicami, kjer se bodo udeleženci vključili v udejstvovanje petih korakov, ki vodijo do zerowaste (nič odpadkov). S tem bi radi zmanjšali količine zavržene hrane, saj so količine zavržene hrane prevelike, “marsikateri družini pa nakup hrane predstavlja veliko finančno breme in čedalje več ljudi si ne more privoščiti dostojnega obroka hrane.” Prvi izobraževalni dogodek bo tekmovanje družin, ki bodo s tridesetimi evri načrtovale jedilnik za cel konec tedna. Pripraviti bodo morale sedem zdravih in polnovrednih obrokov, pri tem pa uporabiti tudi ostanke hrane. Tekmovanje bo v soboto v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji na naslovu Breg 14 v Ljubljani.

Pišite si seznam

V Snagi svetujejo, da načrtujemo nakupe: “Preverite, katere sestavine za obroke že imate doma, nato napišite seznam živil, ki jih še potrebujete. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj tako lahko kupite ravno toliko, kolikor potrebujete.” Poleg tega svetujejo, da izbiramo živila z daljšim rokom uporabe, če ga ne mislimo takoj uporabiti. Pozorni bodite na datume na nalepkah: “uporabno do” pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega , “uporabno najmanj do”  pa označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti. Živilski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu, navedenem ob oznaki “uporabno najmanj do”. “Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika: preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana dolgo ostala sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi od ene do pet stopinj Celzija,” še svetujejo. Poleg tega postavimo na novo kupljene izdelke za starejše izdelke, saj bomo tako prej porabili izdelke, ki jim bo kmalu potekel rok Obroki naj bodo raje manjši kot preveliki, ostanke hrane pa izvirno in redno uporabljajte.

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:19 27.november 2014.

    sadje se meče ker gnije sto na uro in kaj zdaj,nobeden ne vrže dobrega sadja stran .komunalci naj začnejo rediti prašiče pa bodo pomije žrli

  • mediaklikibuy 15:49 26.november 2014.

    Vabljeni na stran WWW.IBUY-ELECTRONICS.COM, kjer se najde veliko izdelkov kot so TV-ji, pametni telefoni, tablice, zvočniki, športne kamere…z kodo »ibuy123« do 10% popusta na vse, še ne znižane izdelke!